Educatie

De naam Ensemble verwijst naar een polyfoon samenspel van een groep mensen.

Elk Ensemble is samen met verschillende gemeenschappen ontwikkeld en brengt uiteenlopende stemmen bijeen in relatie tot de sociale, economische en fysieke context van Amsterdam Nieuw-West. We brengen mensen samen op basis van gemeenschappelijke vaardigheden zoals koken, dansen, lezen, naaien of muziek maken. De Ensembles stimuleren ideeën, activeren onze lichamen en motiveren tot verdere persoonlijkheidsontwikkeling.

Dit programma begon met een verkennende fase in 2017 en in 2018 realiseerden we het Ensemble of Memories met de Koerdische gemeenschap van Nederland; Ensemble of Skills met The Beach; Ensemble of Movements met Christiaan De Donder, Sedrig Verwoert en Ru Paré Community.

In 2019 onderzocht het Ensemble-programma de mogelijkheden rondom textiel binnen verschillende gemeenschappen in Amsterdam Nieuw-West. Hieruit ontstond The Shadows Assembly dat bestaat uit de textielateliers De Draad, Het Anker en Ru Paré Community. Met een focus op de sociale aspecten van het textielwerk verbinden ze vakmanschap met erfgoed om nieuwe verhalen, nieuwe verbindingen en nieuwe (potentiële) gemeenschappen te creëren. In 2020/2021 was het werk dat The Shadows Assembly samen met de kunstenaar Hana Miletić maakte te zien in de tentoonstelling Sense of Place in het Amsterdam Museum. The Shadows Assembly zal vanaf 2021 verder blijven werken met nieuwe kunstenaars.

The Shadows Assembly is Brahim Bouriche, Filiz Azan, Gizlen Adda, Gül Yildirim, Hannah Yaqubi, Iman, Indra Sewgobind, Itto Kadri, Jamila Echjijem, Jennilee van Dams, Joan Nieuwendam, Melissa Robles de Medina, Mouna Essaidi, Nadia Sbai, Nahid Mia, Naima Ouaamar, Rita Oosterling, Saliha Jawhari.