Educatie

“Er zijn bijna geen mogelijkheden voor mensen die doof zijn om geluid te ontdekken zonder de invloed van horende mensen. Als geluidskunstenaar kostte het me jaren om af te leren wat ik geleerd had over geluid door middel van een horende personen. Het is met mijn hoop dat dit project instrumenten zal bieden aan dove kinderen om in de toekomst te gebruiken, om een gezonde en positieve relatie met geluid te ontwikkelen” –Christine Sun Kim

Sound Gestures met Christine Sun Kim, foto door Jimena Gauna

Met Sound Gestures werkt de Appel samen met Kentalis/Signis, een basisschool voor Dove of slechthorende kinderen, om artistieke projecten te organiseren die de leerlingen in staat stelt om (de zeggenschap van) geluid te onderzoeken door te kijken, voelen en bewegen.

Met dit programma willen we laten zien dat iedereen geluid op zijn eigen unieke manier kan ervaren. Voor het eerste Sound Gestures-project met Christine Sun Kim hebben we de fysieke en sociale elementen van geluid onderzocht. Het tweede project met kunstenaars Fedde Ten Berge en Allard van Hoorn onderzocht geluiden die rechtstreeks uit de leeromgeving kwamen van de leerlingen en vertaalden deze geluiden in een concert voor ‘voelbare materialiteit’. Waarbij de leerlingen de geluiden kunnen voelen en zien via de materialen die in hun klaslokaal aanwezig zijn.

In 2021 hebben de studenten muziek gemaakt zonder geluid met de kunstenaars Luca Hillen en Serhat Agacan. Met Luca Hillen onderzochten de leerlingen geluid via het lichaam, de zintuigen en emoties. Met Serhat Agacan hebben de leerlingen een gesproken lied vertaald naar Nederlandse gebarentaal en voorgedragen in de tentoonstelling ‘Love Songs for the Savages’ met Iris Ferrer, Kent Chan and Julian Abraham ’Togar’.

Na het onderzoek in geluid, gaan we verder met dit initiatief met een focus op het onderzoeken van stilte. Want zonder stilte heb je geen geluid en zonder geluid heb je geen stilte. Wat horen we als we niet kunnen horen? Verlangen we naar stilte? Met hoeveel stilte kunnen we omgaan? Dit zijn slechts een paar van de vragen die we zullen onderzoeken vanaf 2022.

Sound Gestures met Christine Sun Kim, Fedde ten Berge en Allard van Hoorn, foto's door Jimena Gauna