• Menu
  • 🔍
  • EN
EN
Binnenkort
06.10–23.11.2023
Ons publieke aanbod voor het Curatorial Programme van de Appel is gebaseerd op Mariame Kaba's idee en uitspraak "hoop is een discipline". Hiermee bedoelt zij een vorm van hoop die niet slechts een gevoel of een horizon is, maar een project van gemeenschappelijke arbeid. Hoop is een dagelijkse praktijk die we samen aangaan, gebruikmakend van de middelen die we al hebben. Met de woorden van Kaba als leidraad, brengt Hope is a discipline mensen samen die de politiek van vriendschap onderzoeken en creëert tijd voor vragen als: hoe maken we een plek? Hoe zorgen we voor solidariteit?
Geweest
Online Presentation
13.09.2023, 18:00–20:00
Op 13 september organiseren we het online gesprek Works and Words + Afterthoughts, 1979-2023. Het evenement concentreert zich rond de tiendaagse manifestatie en bespreekt de paradoxen, moeilijkheden en de betekenis die dit project vandaag de dag heeft, vooral in Oost-Europa. De online discussie wil ook een begin maken met de herziening van de geopolitieke dynamiek van de "Oost-West" Koude Oorlog en de gevolgen daarvan voor vandaag.
de Appel is verheugd Molemo, Nare en Yazan te ontvangen voor een gesprek dat begon tijdens de verschillende majelises en werkgroepen van documenta fifteen over verbeelding en het verbeelden van landschappen.
Actueel
Tentoonstelling
08.07–23.09.2023
In het licht van de interesse van de Appel in manieren van samenwerken, presenteren we met trots de tentoonstelling Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together, samengesteld door Eszter Szakács. De tentoonstelling presenteert archiefmateriaal en experimentele filmwerken van kunstenaar Dóra Maurer (1937) waarvan zij sommigen als SUMUS labelde, en heeft als als doel het zelf gefinancierde/DIY en collaboratieve aspect van haar filmmaken uit te lichten. De tentoonstelling opent haar deuren op 8 juli.
Geweest
Tentoonstelling
10–17.06.2023
De Appel is verheugd de afstudeershow 2023 Artistic Research van de rMA-studenten van de Universiteit van Amsterdam te mogen presenteren. De twaalf deelnemers maken gebruik van methoden van artistiek onderzoek, belichaamd in verschillende vormen. Hun huidige onderzoek draait om kunst en performance – verwerken, jongleren, verweven, omhullen en onthullen van materiële narratieven.
Geweest
Tentoonstelling
31.03–03.06.2023
Gecentreerd rond het zichtbare en onzichtbare langzame geweld in het landschap, vormt de tentoonstelling After the Last Sky van kunstenaar Inas Halabi een vruchtbare grond om de vraag te stellen hoe geweld te representeren en te waarnemen in visueel beeld. Ook roept deze tentoonstelling de vraag op of we beeld wel kunnen vertrouwen.
Geweest
04.05.2023, 18:00–19:30
De Appel is verheugd om Vera Mey en Philippe Pirotte te verwelkomen, voor de presentatie van hun tentoonstelling Spectres of Bandung, die de artistieke verbeelding belicht die werd aangewakkerd door de geest van zelfbeschikking die in de aanloop naar de Bandung-conferentie van 1955 weerklonk, en nog altijd nadreunt.
Geweest
Tentoonstelling
03–25.03.2023
De tentoonstelling “Als je me echt zou kennen…” is één van de vele facetten van het Tiener Curatoren-programma in 2023. Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Oumaima, Menna, Safae en Yahya hebben een tentoonstelling gemaakt vanuit de wens om ruimte te creëren voor verhalen, jeugdherinneringen en vragen die nog niet voldoende gehoord worden in Nederland. 
Geweest
Tentoonstelling
17.12.2022–28.02.2023
In Saamhorigheid thematiseert Pope.L verschillende uitingsvormen van onderdrukking en uitsluiting die volharden in de Nederlandse samenleving; van nationalisme, xenofobie en racisme tot kolonialisme, imperialisme en seksisme. Het vertrekpunt is een tv-spelshow met quiz-elementen. Hierin nemen individuele deelnemers van allerlei culturele achtergronden, leeftijden en professies het in verschillende rondes, aan de hand van opdrachten, tegen elkaar op. Zij strijden om een felbegeerde hoofdprijs. 
Geweest
Evenement
18.02.2023, 16:00–20:00
Solidariteit is uitgegroeid tot een van de meest gehoorde strijdkreten in de kunsten. Waarom is solidariteit zo'n aantrekkelijk alternatief? Tijdens Shaping Solidarity in the Arts onderzoeken we de historische en theoretische dimensies van solidariteit in de kunst en verbinden deze aan perspectieven van kunstenaars in de praktijk.
Geweest
Evenement
15.02.2023, 17:00–20:00
De Keynote 2023, met Reza Afisina en Iswanto Hartono, leden van het kunstenaars-collectief ruangrupa, en curator en schrijver Tirdad Zolghadr, gaat over het werken met de praktijk van lumbung in curatorieel en artistiek werk.
Geweest
Evenement
02–03.12.2022
Drawing Faces (in Terror Times) wordt georganiseerd door de Appel en het Stedelijk Museum en komt voort uit het onderzoek van Edwin Nasr, de Curatorial Programme Fellow 2021-2022 van de Appel. Het tweedaagse programma vertrekt vanuit The Neighbour (2005), een schilderij van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Marlene Dumas. Drawing Faces (in Terror Times) betrekt Dumas’ portret om zo het probleem van identificatie en representatie langs de lijnen van gevangenschap, ras en postkolonialisme te doordenken.
Geweest
Tentoonstelling
13.10–11.12.2022
Vanaf 13 oktober is de tentoonstelling Domestic Optimism van beeldend kunstenaar Emma Wolf-Haugh (1974, Dublin) te zien bij de Appel. In de Livingroom scheppen sculpturen, prints, video en textiel samen een informele ruimte. Vanuit daar kunnen de patriarchale ontstaansverhalen van de modernistische architectuur opnieuw onder de loep genomen worden, en kan er een nieuw verhaal ontstaan.
Geweest
Tentoonstelling
28.10–06.11.2022
In de vierde en laatste episode van super feelings dalen we af in het menselijk lichaam en verdiepen ons in de visualisatie ervan. Kate Cooper nodigt je van harte uit voor de opening van Sanctuary Sites.
Geweest
Tentoonstelling
14–23.10.2022
De herfst is aangebroken en episode 3 van super feelings spoelt aan in de Aula van de Appel. We verwelkomen de kunstenaar Thuy-Han Nguyen-Chi met into the earth below, the blue blur of bones. Nguyen-Chi presenteert een nieuwe installatie voor haar film Into The Violet Belly (2022), onlangs gepresenteerd op de 12e editie van de Berlijn Biënnale.
Geweest
Tentoonstelling
30.09–09.10.2022
Voor episode 2 van super feelings verwelkomen we de kunstenaar Paola Siri Renard. what will you be then Oneiroi? – glamour bestaat uit een reeks sculpturale mutanten die zijn aangespoeld op de zandbodem van de Aula en verspreid door de ruimte hangen. 'Oneiroi' in de titel verwijst naar de gevleugelde daemonen (geesten) uit de Griekse mythologie.
Geweest
Tentoonstelling
16–25.09.2022
Voor episode 1 van super feelings verwelkomen we de kunstenaar Jota Mombaça met sinking could be. In deze episode, die zowel een performance is als het residu ervan, laat Mombaça de Aula baden in blauw licht en de vloer bedekken met een tijdelijk landschap van zandduinen.
Geweest
Evenement
05.11.2022, 19:00–02:00
De Museumnacht komt er weer aan, ook bij de Appel! Klik hier voor ons programma en informatie over de pendelbus door Nieuw-West.
Geweest
Evenement
19.10.2022, 19:00–21:00
In de laatste interventie in de serie On the poverty of lived experience staat de experimentele praktijk van filmmaker Serge Garcia centraal. Bij Lab 111 worden zijn korte films Grand Central Hotel (2021) en Cycle One (2021) voor het eerst in Nederland getoond. Voorafgaand is er een introductie, en na afloop een Q&A met de filmmaker.
Geweest
Evenement
28.09.2022, 19:00–21:00
Met de performance Sleep /wi/th a/n ey/e o/pe/n and/ you/ will/ see /your/self brengt Betina Abi Habib wijzigingen aan in het gedicht “De slaper in het dal” (Frans: “Le dormeur du val”) van de Franse dichter Arthur Rimbaud. Met dit werk onderzoekt Abi Habib aan de hand van het leven van een gedicht en de wijze waarop zij ermee verbonden is geraakt, de dynamische relatie tussen taal en affectie, vertaling en interpretatie, herinnering en de maakbaarheid van ervaringen.
Geweest
Tentoonstelling
15.06–30.09.2022
Vanaf 15 juni is het werk van fotograaf Stephan Keppel te zien in de Livingroom van de Appel. Keppel fotografeert het stedelijke weefsel waar hij doorheen dwaalt. Met zijn camera richt hij zijn blik op de details die door onze dagelijkse kijken meestal over het hoofd worden gezien. Keppel zoekt naar patronen in dat weefsel. Tijdens zijn uitstapjes kadert en vangt hij de vele verschillende kleinere ritmes en patronen die aanwezig zijn in ons dagelijkse stadsleven.
Geweest
Tentoonstelling
02.07–28.08.2022
Vanaf 3 juli heeft de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa (Lima, 1980) de Aula ruimte van de Appel tot haar beschikking als de locatie voor haar voortdurende onderzoek naar de organisatie van de fysieke en sociale structuren, ofwel organisatiesystemen, die ons dagelijkse leven vormgeven. Door de architecturale verhalen van het monumentale interieur naast menselijke beweging te plaatsen, openen de mogelijke sociale realiteiten van het verleden en heden van dit gebouw zich, mogelijkheden om de ruimte en zijn vele betekenissen opnieuw te interpreteren.
Geweest
Evenement
24.06.2022, 19:00–22:00
Op 24 juni leidt Ann Demeester een avond over vernieuwing in de kunst en de behoefte aan continuïteit. Sinds vijf jaar heeft de Appel opnieuw een merkwaardig thuis, namelijk Broedplaats Lely – een brutalistisch gebouw in een diffuse hoek van de stad, waar de geaccelereerde effecten van de gentrificatie van de omgeving duidelijk zichtbaar zijn. De Appel maakt als instelling deel uit van deze doorlopende tijdelijkheid. Nu de precariteit die dit veroorzaakt steeds omvangrijker lijkt te worden, is het tijd hierover in gesprek te gaan.
Geweest
Tentoonstelling
11–25.06.2022
Waar voel jij je thuis? Stories of Belonging is een tentoonstelling en publieksprogramma gemaakt bij de Appel, door de leerlingen van het Comenius Lyceum. Nu gaat het op reis naar de Van Deysselbuurt! Van 11 tot 24 juni is de tentoonstelling en het publieke programma te bezoeken in Theater van Deyssel, een dependance van Theater Frascati aan de Lodewijk van Deysselstraat.
Geweest
Tentoonstelling
07.04–29.05.2022
Catching Up in the Archive is onderdeel van de langdurige samenwerking tussen de Appel en kunstenaar Mariana Lanari. De tentoonstelling presenteert Lanari's lopend onderzoek naar archiefinfrastructuren en de bemiddeling tussen fysieke en digitale bibliotheken.
Geweest
13.04.2022, 19:30–21:00
Kijk hier terug naar de opname van 'In de ban van Leonora Carrington'. In aanloop naar de Biënnale van Venetië organiseerde Amsterdam Art in samenwerking met de Appel op 13 april een avond over Leonora Carrington. Wie was Leonora Carrington? Waarom raken steeds meer kunstliefhebbers in de ban van haar werk?
Geweest
Tentoonstelling
09.02–27.03.2022
Met Stories of Belonging creëren we ruimte om de verhalen van onze buurtbewoners in Amsterdam West, die vaak niet zichtbaar zijn te tonen. Verhalen die onderzoeken wanneer we ons ergens thuis voelen. Stories of Belonging bestaat uit een tentoonstelling met werk van meerdere kunstenaars en scholieren bij de Appel en een serie van bijeenkomsten over verhalen die het verdienen om verteld te worden.
De nieuwe publicatie 'Schetsen voor de toekomst, herinneringen aan een gebouw' van Rosa te Veldeverkent, verbindt en herinnert de vele levens van één gebouw in Amsterdam Nieuw-West over een periode van meer dan zestig jaar. Plannen voor de toekomst veranderen voortdurend – wat zal er gebeuren met deze plek? Hoe helpt dit gebouw de ideologische orkestraties van stadsplanning, segregatie en gentrificatie te begrijpen?
Geweest
Livestream
17–20.01.2022
de Appel's 2022 Keynote op 17 januari zal worden gepresenteerd door dichter, schrijver en vertaler Mayra A. Rodriguez Castro (Bogotá, Colombia), waarin zij het concept van passage zal beschouwen als een moment van helderheid. Dit evenement zal gelivestreamd worden.
New Barbizon is een collectief van vijf schilders: Zoya Cherkassky-Nnadi, Olga Kundina, Maria Pomiansky, Anna Lukashevsky, Natalia Zourabova… Bekijk het werk dat de vijf kunstenaars tijdens hun bezoek aan Amsterdam hebben gecreëerd...