• Menu
  • 🔍
  • EN
EN
Tentoonstelling t/m september 25
Voor episode 1 van super feelings verwelkomen we de kunstenaar Jota Mombaça met sinking could be. In deze episode, die zowel een performance is als het residu ervan, laat Mombaça de Aula baden in blauw licht en de vloer bedekken met een tijdelijk landschap van zandduinen.
Tentoonstelling t/m oktober 09
Voor episode 2 van super feelings verwelkomen we de kunstenaar Paola Siri Renard. what will you be then Oneiroi? – glamour bestaat uit een reeks sculpturale mutanten die zijn aangespoeld op de zandbodem van de Aula en verspreid door de ruimte hangen. 'Oneiroi' in de titel verwijst naar de gevleugelde daemonen (geesten) uit de Griekse mythologie.
Evenement
Binnenkort bij de Appel: drie interventies over de doorleefde ervaring in tijden van het kapitalisme. Op 28 september vindt bij Theater van Deyssel interventie II plaats: Sleep /wi/th a/n ey/e o/pe/n and/ you/ will/ see /your/self van Betina Abi Habib. Lees hier meer.
Tentoonstelling t/m december 18
Vanaf 13 oktober is de tentoonstelling Domestic Optimism van beeldend kunstenaar Emma Wolf-Haugh (1974, Dublin) te zien bij de Appel. In de Livingroom scheppen sculpturen, prints, video en textiel samen een informele ruimte. Vanuit daar kunnen de patriarchale ontstaansverhalen van de modernistische architectuur opnieuw onder de loep genomen worden, en kan er een nieuw verhaal ontstaan.
Tentoonstelling t/m september 30
Vanaf 15 juni is het werk van fotograaf Stephan Keppel te zien in de Livingroom van de Appel. Keppel fotografeert het stedelijke weefsel waar hij doorheen dwaalt. Met zijn camera richt hij zijn blik op de details die door onze dagelijkse kijken meestal over het hoofd worden gezien. Keppel zoekt naar patronen in dat weefsel. Tijdens zijn uitstapjes kadert en vangt hij de vele verschillende kleinere ritmes en patronen die aanwezig zijn in ons dagelijkse stadsleven.
Tentoonstelling t/m augustus 28
Vanaf 3 juli heeft de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa (Lima, 1980) de Aula ruimte van de Appel tot haar beschikking als de locatie voor haar voortdurende onderzoek naar de organisatie van de fysieke en sociale structuren, ofwel organisatiesystemen, die ons dagelijkse leven vormgeven. Door de architecturale verhalen van het monumentale interieur naast menselijke beweging te plaatsen, openen de mogelijke sociale realiteiten van het verleden en heden van dit gebouw zich, mogelijkheden om de ruimte en zijn vele betekenissen opnieuw te interpreteren.
Evenement t/m juni 24
Op 24 juni leidt Ann Demeester een avond over vernieuwing in de kunst en de behoefte aan continuïteit. Sinds vijf jaar heeft de Appel opnieuw een merkwaardig thuis, namelijk Broedplaats Lely – een brutalistisch gebouw in een diffuse hoek van de stad, waar de geaccelereerde effecten van de gentrificatie van de omgeving duidelijk zichtbaar zijn. De Appel maakt als instelling deel uit van deze doorlopende tijdelijkheid. Nu de precariteit die dit veroorzaakt steeds omvangrijker lijkt te worden, is het tijd hierover in gesprek te gaan.
Tentoonstelling t/m juni 25
Waar voel jij je thuis? Stories of Belonging is een tentoonstelling en publieksprogramma gemaakt bij de Appel, door de leerlingen van het Comenius Lyceum. Nu gaat het op reis naar de Van Deysselbuurt! Van 11 tot 24 juni is de tentoonstelling en het publieke programma te bezoeken in Theater van Deyssel, een dependance van Theater Frascati aan de Lodewijk van Deysselstraat.
Tentoonstelling t/m mei 29
Catching Up in the Archive is onderdeel van de langdurige samenwerking tussen de Appel en kunstenaar Mariana Lanari. De tentoonstelling presenteert Lanari's lopend onderzoek naar archiefinfrastructuren en de bemiddeling tussen fysieke en digitale bibliotheken.
Kijk hier terug naar de opname van 'In de ban van Leonora Carrington'. In aanloop naar de Biënnale van Venetië organiseerde Amsterdam Art in samenwerking met de Appel op 13 april een avond over Leonora Carrington. Wie was Leonora Carrington? Waarom raken steeds meer kunstliefhebbers in de ban van haar werk?
Tentoonstelling t/m maart 27
Met Stories of Belonging creëren we ruimte om de verhalen van onze buurtbewoners in Amsterdam West, die vaak niet zichtbaar zijn te tonen. Verhalen die onderzoeken wanneer we ons ergens thuis voelen. Stories of Belonging bestaat uit een tentoonstelling met werk van meerdere kunstenaars en scholieren bij de Appel en een serie van bijeenkomsten over verhalen die het verdienen om verteld te worden.
Publicatie
De nieuwe publicatie 'Schetsen voor de toekomst, herinneringen aan een gebouw' van Rosa te Veldeverkent, verbindt en herinnert de vele levens van één gebouw in Amsterdam Nieuw-West over een periode van meer dan zestig jaar. Plannen voor de toekomst veranderen voortdurend – wat zal er gebeuren met deze plek? Hoe helpt dit gebouw de ideologische orkestraties van stadsplanning, segregatie en gentrificatie te begrijpen?
Livestream t/m januari 20
de Appel's 2022 Keynote op 17 januari zal worden gepresenteerd door dichter, schrijver en vertaler Mayra A. Rodriguez Castro (Bogotá, Colombia), waarin zij het concept van passage zal beschouwen als een moment van helderheid. Dit evenement zal gelivestreamd worden.
2020 Keynote
Een terugblik naar onze 2020 Keynote van Darby English: The King's Two Bodies. Opgenomen in de Oude Lutherse kerk op 13 januari 2020.
Online
New Barbizon is een collectief van vijf schilders: Zoya Cherkassky-Nnadi, Olga Kundina, Maria Pomiansky, Anna Lukashevsky, Natalia Zourabova… Bekijk het werk dat de vijf kunstenaars tijdens hun bezoek aan Amsterdam hebben gecreëerd...
🔍