educatie
2019
The Shadows Assembly with Hana Miletić

The Shadows Assembly with Hana Miletić

01.01–07.12.2019
Amsterdam Nieuw-West
Publiek Moment
23 november
14:00 - 16:00 
Iedereen welkom!


The Shadows Assembly
ontstond begin 2019 met 3 textielateliers in Amsterdam Nieuw-West: De Draad, Ru Paré Community, Het Anker en de kunstenaar Hana Miletić. De naam refereert in de Engelse spreektaal naar de verborgen, meestal onbetaalde en ondergewaardeerde huishoudelijke arbeid, en is ook een politieke term voor een besluitvormingsorgaan.

De groepen kwamen voor het eerst samen in De Appel, gelegen in dezelfde buurt als de 3 ateliers. Tijdens verschillende workshops onder begeleiding van Miletić, die opgeleid is tot fotograaf, leerden de deelnemers zonneprints maken op textiel. Een zonneprint of een fotogram is een schaduwbeeld dat rechtstreeks wordt gedrukt zonder het gebruik van een machine. De zonneprints zijn gemaakt met alledaagse huiselijke objecten op overgebleven of afgedankte stoffen uit de deelnemende ateliers. Vervolgens zijn deze schaduwbeelden in één groot stuk textiel samengevoegd in de vorm van een gordijn. Tijdens het samenbrengen van het gordijn deelden de groepen hun kennis en vaardigheden over verschillende stiktechnieken met elkaar. Dit werk beoogt uiteindelijk om de relatie tussen werken, denken en voelen uit te dagen.

The Shadows Assembly onderzoekt het potentieel van verschillende textielpraktijken in hedendaagse kunst en kijkt naar de rol die het speelt in verschillende gemeenschappen. Wat kunnen wij uiteindelijk van elkaar leren door met textiel te werken? Met een focus op de sociale aspecten van textielwerk willen we vakmanschap en cultureel erfgoed samenbrengen om nieuwe verhalen te creëren, nieuwe verbindingen te maken en nieuwe (potentiële) gemeenschappen te vormen.

Dit project is in samenwerking met: Textielatelier De Draad, Ru Paré Community en Huis van de Wijk Het Anker. 

Hana Miletić is een scherpe waarneemster van sociale realiteiten die vaak onopgemerkt blijven in onze samenleving. Miletić onderzoekt de stad en haar gemeenschappen die gekenmerkt worden door transformatie, waarbij ze haar focus legt op precaire situaties of leefomstandigheden. Haar benadering onthult parallellen tussen waar wij als samenleving aandacht aan schenken en wat wij als waardevol beschouwen. Vier jaar geleden raakte Miletić actief in sociale weefateliers in Brussel en knoopte zo opnieuw aan een ambacht uit haar kindertijd in het toenmalige Joegoslavië. Textielwerk wordt door de vrouwen in haar familie al generatieslang aan elkaar doorgegeven. De kunstenares ziet het weven – wat veel tijd en aandacht vergt – als een metaforisch proces dat het denken over bepaalde sociale en culturele omstandigheden stimuleert. Miletić noemt dit een praktijk van ‘zorg en herstel’, waarmee zij de relatie tussen werken, denken en voelen opnieuw wil evalueren.

Hana Miletić is geboren in 1982 in het huidige Kroatië, en woont en werkt momenteel in Brussel. In 2014-2015 deed de kunstenares een residentie bij Van Eyck in Maastricht en in 2015 won zij de BOZAR prijs in het kader van de Young Belgian Art Prize. In 2016 nam Miletić deel aan het Festival Indiscipline in Palais de Tokyo Parijs en in 2017 nam de kunstenares deel aan de 13e Sharjah Biënnale. Afgelopen jaar heeft het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS in Brussel haar eerste institutionele solotentoonstelling gepresenteerd. Miletić heeft recent deelgenomen aan groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent (2018-19), Metro Pictures in New York (2019) en het TextielMuseum in Tilburg (2018-19). Naast het buurtproject voor De Appel is zij momenteel een solotentoonstelling aan het voorbereiden bij La Maison de Rendez-Vous in Brussel. Later in het jaar gaat Miletić op residentie naar Thread in Senegal, het cultureel centrum van de Josef en Anni Albers Foundation.

The Shadows Assembly is onderdeel van het educatieprogramma van de Appel. In het najaar van 2019 gaat het educatieprogramma de mogelijkheden van textiel onderzoeken in samenwerking met verschillende kunstenaars en gemeenschappen uit Amsterdam Nieuw-West. Wat is de rol van textielwerk binnen deze verschillende gemeenschappen? Wat kunnen wij uiteindelijk van elkaar leren door met textiel te werken? Met een focus op de sociale aspecten van textielwerk willen we vakmanschap en cultureel erfgoed samenbrengen om nieuwe verhalen te creëren, nieuwe verbindingen te maken en nieuwe (potentiële) gemeenschappen te vormen.

Hana Miletić – textile book

collection (unintended)