Educatie

De Speelkit

“De Appel is geen echte appel om te eten maar het is een kunstruimte waar we kunst tonen die gemaakt is door kunstenaars van nu. Je kan het een beetje vergelijken met een museum maar dan net iets anders. Op deze plek biedt de Appel kunstenaars tijd en ruimte om belangrijke vragen te stellen en verhalen te vertellen met kunstwerken.

Verschillende kunstwerken samen in één ruimte maakt een tentoonstelling. Ontdek met de Speelkit spelenderwijs een tentoonstelling bij de Appel, maar kijk ook verder in de kit, want daar kan je tips terugvinden om je eigen mini-tentoonstelling te maken in deze doos! Wie weet vindt de Appel jouw mini-tentoonstelling zo geweldig dat ze deze ook in het groot willen tonen!”

Meer over de Speelkit
In teken van de Museumkidsweek lanceert de Appel een Speelkit voor kinderen en volwassenen! Met de kit willen we verschillende manieren van leren stimuleren om spelend wijs- te worden. De relatie die ons lichaam heeft tot kunst en onze directe leefomgeving staan centraal in de Speelkit. Zo is de kit zelf een maquette van onze fysieke tentoonstellingsruimte, die vroeger functioneerde als een schoolaula.

De Speelkit bestaat uit twee onderdelen. Met de opdrachten in de kit kan je spelenderwijs de tentoonstellingen van de Appel ontdekken. Dit doe je samen met degene waarmee je de tentoonstelling bezoekt, of dit nu een ouder, leerkracht, broertje of zusje, of vriendje of vriendinnetje is. Zo wordt er ruimte geboden aan verschillende perspectieven. Met de Speelkit willen we alle zintuigen stimuleren om te kijken, bewegen, luisteren, ruiken, en verhalen te vertellen met het hele lichaam.

Als tweede deel kan je in de kit zelf een eigen mini-tentoonstelling maken. In de kit kan je zelf een heel nieuwe wereld bedenken. Hoe zou die eruit zien, wie zou er wonen en wat gebeurt er? Verzin je eigen regels en verhalen die jij belangrijk vind om te tonen. Dit en nog veel meer vragen die je helpen om een eigen tentoonstelling te maken.

Praktische informatie
De Speelkit is bedacht door de Curator Educatie van de Appel, David Smeulders, en ontwikkeld samen met onze stagiair Educatie, Phylicia Gilijamse. De tekeningen in de speelkit zijn gemaakt door Phylicia Gilijamse en Marcin Klazes. Voor kinderen is de Appel gratis. De Speelkit is in het Nederlands bij de receptie van de Appel verkrijgbaar en kost vijf euro. Alle opbrengsten gaan naar de ontwikkeling van nieuwe Educatieprogramma’s.