tentoonstelling
2018
Ben Russell: IT IS HERE. THIS WILL LAST…

Ben Russell: IT IS HERE. THIS WILL LAST FOREVER

04.10–15.12.2018
Opening: 2018-10-04 17:00:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Opening 4 oktober 17:00-20:00

Openingstijden Woensdag t/m zaterdag, 14:00-18:00

In deze solotentoonstelling – de eerste van Ben Russell in Nederland – worden recente werken gepresenteerd die verschillende noties van utopie en dystopie verkennen door middel van observatie en waarneming. De filminstallatie Good Luck (2017) toont Russell’s structurele, levendige en multi-sensorische benadering van etnografische cinema en vertaalt deze naar een gefragmenteerde fysieke ruimtelijke installatie. De film geeft een dynamisch portret van de delving van natuurlijke bronnen in twee verschillende delen van de wereld, waarbij de kunstenaar zich focust op de gezichten, bewegingen en gebaren van de mannen die het slopende werk verrichten. Het eerste deel vindt plaats in een ondergrondse, door de staat gerunde, industriële kopermijn in Bor, Servië. Een ander deel portretteert een illegale goudmijn in de jungle van het Brokopondo District in Suriname.

.

Naast de installatie presenteert de kunstenaar Good Luck (Echo) (2018), een sculpturele analogie met noties van delving en portretteren, waarbij een koperplaat transformeert in een resonerend, sprekend subject.
De tentoonstelling IT IS HERE/THIS WILL LAST FOREVER toont ook Russell’s korte film Atlantis uit 2014. De film, die werd opgenomen op het eiland Malta, ontvouwt zich als een reeks geënsceneerde en observerende sequenties, met verwijzingen naar Plato, sciencefiction en het boek Utopia van Thomas More. Deze worden begeleid door een complexe soundtrack, met live-opnames van een folk ensemble, een blaasorkest, noise music en andere gevonden geluiden. De combinatie van deze elementen resulteert in een onorthodoxe documentairefilm over een mythische plek, en geeft een inkijk in een alledaagse utopie. Samen scheppen deze werken een beeld van bestaande dystopieën en verbeelde utopieën, en tonen zo onze huidige wereld als een plek buiten het bereik van mythe, in een zoektocht naar echte en imaginaire verandering.
Ben Russell’s werk opereert in dialoog met de geschiedenis van het documentaire beeld, en onderzoekt de kruising tussen psychedelica en etnografie. Zijn werk werd getoond op documenta 14 (2017), het Centre Georges Pompidou, het Museum of Modern Art, het Museum for Contemporary Art Chicago, het International Film Festival Rotterdam en het New York Film Festival. Russell ontving een Guggenheim Fellowship (2008), en een FIPRESCI International Critics Prize (IFFR 2009) voor zijn eerste langspeelfilm Let Each One Go Where He May. Zijn tweede langspeelfilm, A Spell to Ward Off the Darkness (samen met Ben Rivers), was voor het eerst te zien op het Locarno International Film Festival in 2013. Daarnaast cureerde hij onder andere Magic Lantern (Providence, USA, 2005-2007), BEN RUSSELL (Chicago, USA, 2009-2011), en Hallucinations (Athene, Griekenland, 2017). Hij woont in Los Angeles.
Deze tentoonstelling is onderdeel van 3 MOVEMENTS, het tentoonstellingsprogramma van De Appel dit najaar, en bestaat uit een reeks tentoonstellingen en evenementen met een focus op muziek via verschillende artistieke praktijken. 3 MOVEMENTS bestaat uit twee achtereenvolgende tentoonstellingen met kunstenaars Ben Russell en Evan Ifekoya, een performance van Terre Thaemlitz alias DJ Sprinkles, en andere gerelateerde programma’s, en is gecureerd door Rachael Rakes en Niels van Tomme.  
See also: ( 3 MOVEMENTS ) ( Crying in the Club: A Night with DJ Sprinkles ) ( A Score, A Groove, A Congregation )
Pers Kit: ( Download Pers Kit Hier ) Pers: ( de Filmkrant door Edo Dijksterhuis ) ( Metropolis M door George Vermij )