performance
2018
OA/AO with Ben Russell

OA/AO with Ben Russell

25.10.2018
18:30–21:00
De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam
OA/AO (onder andere/among others) is een maandelijks evenement bij De Appel met  screenings, presentaties en gesprekken rond een bepaald kunstwerk of object. Tijdens deze intieme bijeenkomsten worden verschillende gasten uitgenodigd om over een recent project of idee te praten. Via deze reeks van events geeft De Appel een inkijk in actuele kunstpraktijken en daagt het kunstenaars uit te reflecteren op zijn of haar werk en dit te delen, onder andere.
Wees welkom op ons volgende OA/AO (onder andere/among others) event wat bestaat uit een performance van Ben Russell, wiens solotentoonstelling IT IS HERE/THIS WILL LAST FOREVER nu bij De Appel te zien is tot 1 december 2018. Het werk gaat dieper in op het onderzoek van Russell naar de live zintuiglijke audiovisuele ontmoeting, en postuleert bovendien mystieke, metafysische mogelijkheden die inherent zijn aan de media-ervaring. Na de performance zal er een intieme discussie met de kunstenaar plaatsvinden. De deuren openen om 18.30, het programma start om 19.00. CONJURING 25 min, performance, modulair / video synthese, 2018 In deze live performance wordt analoge synthese een spreuk voor goochelen (conjuring, eng.). Er komt een berg tevoorschijn, een onzichtbare top verschijnt. Wij zijn de aarde en de berg is de aarde en we klimmen voor altijd omhoog langs een chaos van hellingen waar synesthesie aanvoelt, in kaart brengen is modelleren, volume (geluid) is volume (ruimte) en golfvorm is berglied.
Over Ben Russell Ben Russell’s werk opereert in dialoog met de geschiedenis van het documentaire beeld, en onderzoekt de kruising tussen psychedelica en etnografie. Zijn werk werd getoond op documenta 14 (2017), het Centre Georges Pompidou, het Museum of Modern Art, het Museum for Contemporary Art Chicago, het International Film Festival Rotterdam en het New York Film Festival. Russell ontving een Guggenheim Fellowship (2008), en een FIPRESCI International Critics Prize (IFFR 2009) voor zijn eerste langspeelfilm Let Each One Go Where He May. Zijn tweede langspeelfilm, A Spell to Ward Off the Darkness (samen met Ben Rivers), was voor het eerst te zien op het Locarno International Film Festival in 2013. Daarnaast cureerde hij onder andere Magic Lantern (Providence, USA, 2005-2007), BEN RUSSELL (Chicago, USA, 2009-2011), en Hallucinations (Athene, Griekenland, 2017). Hij woont in Los Angeles.
3 MOVEMENTS wordt gesponsord door Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het Mondriaan Fonds; en is gecureerd door Rachael Rakes en Niels Van Tomme. Meer informatie hier.
See also