educatie
2018
Movement Workshop for Groups

Movement Workshop for Groups

04.10–15.12.2018
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

@ Maarten Nauw

Ervaar hedendaagse kunst met je hele lichaam

Een bewegingsworkshop voor groepen

Neem deel aan onze bewegingsworkshop waarbij mensen hun lichaam leren activeren om hedendaagse kunst te ervaren. In deze speciaal ontwikkelde workshop voor de tentoonstelling van Ben Russell staat het lichaam en beweging centraal. Door middel van een serie oefeningen met verschillende spelelementen worden deelnemers aangemoedigd om een actieve en onderzoekende houding aan te nemen ten opzichte van kunstwerken. Ze leren dat het lichaam een instrument is dat ervaringen verzamelt en leren te luisteren naar hun lichaam. Door het vergroten van lichaamsbewustzijn komen de deelnemers tot diepere observaties. Observaties waarbij het proces om tot een persoonlijke betekenis te komen centraal staat. In dit proces schuilt de educatieve waarde tot groei op zowel persoonlijk, lichamelijk, als gemeenschappelijk vlak.

Veel meer dan bij het gebruikelijke museumbezoek, waar men vooral kijkt en luistert, ligt in deze workshop de nadruk op kunst ervaren met het hele lichaam. Met het fysiek onderzoeken en ‘opnemen’ van geluiden en beelden activeert de workshop de zintuigen van de deelnemers en nodigt hen uit om op een creatieve manier een dialoog aan te gaan met de kunst.

Zo kunnen de deelnemers tijdens de tentoonstelling van Ben Russell IT IS HERE/THIS WILL LAST FOREVER ervaren hoe geluid niet alleen hoorbaar is maar ook zichtbaar en voelbaar kan zijn. Bij het werk Good Luck (Echo) (2018) - wat bestaat uit een geluid-resonerende koperen plaat – worden geluidsgolven en trillingen vertaald naar het lichaam. Men krijgt de kans om geluid letterlijk aan te raken en wordt aangemoedigd om dit gevoel om te zetten in stemgeluid en beweging. Geluid wordt zo enerzijds binnen in het eigen lichaam voelbaar, en wordt anderzijds door de fysieke uitvergroting vervolgens ook ruimtelijk. Geluiden en bijbehorende impressies gaan als het ware ‘door’ de deelnemers heen en transformeren voor ieder tot een persoonlijke ervaring.

Ons doel is om een kunstervaring te bieden die mensen actieve en intuïtieve spelers maakt in het beleven en interpreteren van hedendaagse kunst. Door de nadruk te leggen op de openheid van hedendaagse kunst kunnen deelnemers tot nieuwe inzichten komen over zichzelf in relatie tot hun lichaam, de ander en de samenleving.

Deze out-of-the-box workshop is ontworpen door kunstenaars en dansers Sarah van Lamsweerde en Christian Guerematchi in samenwerking met De Appel.

Bekijk ook: ( 3 MOVEMENTS ) ( IT IS HERE/THIS WILL LAST FOREVER ) Voor meer informatie over alle educatie projecten:Educatie )