presentatie
2020
Dream of Europe

Dream of Europe

01–30.06.2020
00:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

dream of europe

Om de publicatie Audre Lorde – Dream of Europe: selected seminars and interviews: 1984–1992 (Kenning Editions, 2020) en het brede werk van Audre Lorde te vieren, organiseerde de Appel vanaf september 2020 een close reading group om deze bundeling samen te lezen en bespreken. De close reading group zal bestaan uit zeven sessies, waarvoor wij graag voor elk een gastlezer uitnodigen wie een eigen connectie heeft met het werk van Lorde, en gedurende twee uur met de groep zal meelezen. We zijn blij te kunnen aankondigen dat we tijdens de zeven sessies zullen worden vergezeld door de volgende gastlezers: Philomena Essed, Nancy Jouwe, Mayra A. Rodriguez Castro, Pamela Sneed, Sayonara Stutgard, Shishani Vranckx en Gloria Wekker.

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom Covid, is deelname aan de Dream of Europe reading group alleen nog mogelijk via Zoom*

deze leesgroep zal in het Engels gehouden worden

Lees de PDF hier.

Het doel van de leesgroep is het lezen van de verzamelde seminars, lezingen en interviews die het boek samenbrengt, met een focus op de ervaring van het lezen en niet zozeer op het opzetten van een theoretische dialoog. De groep zal haar stem geven aan het werk van Lorde, dat via livestream wordt uitgezonden op de website van de Appel, bestaande als een live en tijdelijk audioboek (de deelnemers zullen niet zichtbaar zijn).

We vinden het belangrijk om een gevoel van saamhorigheid te faciliteren in een tijd van fysieke afstand en versnelling van online productie, daarom zullen de sessies plaatsvinden op locatie in de iconische Aula van de Appel, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen. Er is ruimte voor een aantal deelnemers op locatie, en het is ook mogelijk om vanaf afstand deel te nemen via Zoom. Ook gastlezers die zich buiten Nederland bevinden of niet kunnen reizen, worden uitgenodigd om deel te nemen via Zoom. Deelname op locatie zowel als via Zoom is bedoeld voor actieve participatie. U kunt live meeluisteren met de leesgroep via de livestream hierboven.

Geen voorkennis van Audre Lorde, of van poëzie overigens, is verplicht om deel te nemen aan één, meerdere, of alle sessies. Het is niet nodig om je aan alle sessies tegelijk te binden. Elke week zullen we een sessie aankondigen waarna u zich gratis kunt inschrijven als deelnemer via dreamofeurope [​at​] deappel.nl en laat graag weten of u via Zoom, of op lokatie wil deelnemen. Alle deelnemers ontvangen een PDF van het boek, een kopie van het boek is te koop in de boekenwinkel van de Appel, of hier.


Meer over de publicatie


Als deel van De Appel Reads* #12 presenteerden wij een fragment uit Audre Lorde: Dream of Europe, selected seminars and interviews: 1984-1992. Deze publicatie is onder redactie van dichter en vertaler Mayra A. Rodríguez Castro. Een voorwoord is geschreven door Dagmar Schultz, een oude vriend en samenwerker van Lorde in Berlijn. Dit boek werd in het voorjaar van 2020 gepubliceerd door Kenning Editions en richt zich op Lorde’s verdediging van de poëzie, en haar esthetische doorzettingsvermogen, zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden, toen ze vocht tegen kanker en de ziekte van systemisch racisme naast andere vormen van discriminatie. Lees de PDF hier.

Het grootste deel van Lorde’s nooit eerder gepubliceerde seminars aan de Freie Universität in Berlijn is auteursrechtelijk beschermd, maar de rijke inhoud van het boek dringt alsnog door dankzij de volledige transcripties van twee essentiële interviews, Lorde’s laatste poëzie lezing in Berlijn, en een toespraak die ze hield op een internationale conferentie van schrijvers in 1988, getiteld Dream of Europe.

We zijn Mayra A. Rodriguez Castro en Patrick F. Durgin van Kenning Editions dankbaar voor het delen van dit waardevolle en actuele materiaal.

Dit alles is ter voorbereiding op de lancering van "Droom of Europe" in Nederland met gasten Philomena Essed, Gail Lewis, Gloria Wekker en Mayra A. Rodriguez Castro. Deze bijeenkomst staat gepland wanneer alle deelnemers veilig naar Amsterdam kunnen reizen.

*De Appel Reads is een serie online publicaties die worden aangeboden aan de mailinglijst van de Appel. De serie bestaat uit nieuwe teksten, herdrukken en af en toe een verloren juweeltje. De teksten hebben betrekking op zowel huidige als vroegere projecten van de Appel.

See also