Audre Lorde: Dream of Europe — Leesgroep #5
The Force of the Erotic met Philomena Essed

Zondag 18 oktober 2020
19:00-21:00 (CET)

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom COVID-19, hebben wij de Dream of Europe reading group naar online verplaatst.*

Voor The Force of the Erotic* zal gastlezer Philomena Essed ons begeleiden door de vijfde reading group van Audre Lorde: Dream of Europe. Wij zullen pagina's 193 t/m 233 lezen, bestaande uit lezingen van Audre Lorde uit de periode 1984 - 1992, tijdens haar verblijf in Berlijn. *Audre Lorde definieert The Erotic (het erotische) als een diepgaande bron van kracht, gehuisvest in het spirituele domein van het vrouwelijk bestaan.

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Graduate School of Leadership and Change van de Antioch University en verbonden als onderzoeker aan de Gender Graduate Program van de Universiteit Utrecht. Ze is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude, 1990) en eredoctoraat van de Universiteit van Pretoria (2011) en de Universiteit van Umeå (2015). In 2011 werd ze geëerd met een Nederlandse ridderorde.Essed is bekend geworden met haar introductie van concepten als alledaags racisme en gender racisme en ontwikkelde haar theorie over sociaal en cultureel klonen. Het nu klassieke boek Alledaags Racisme uit 1984 (Engelse versie, Everyday Racism, 1990) is in 2018 opnieuw uitgegeven met extra hoofdstukken.

Philomena was vorig jaar ook bij de Appel uitgenodigd voor een van de Historische Ontmoetingen, als deel van de tentoonstelling Guess Who's Coming To Dinner Too? van Patricia Kaersenhout.