uitzending
2020
Online Screening of “Audre Lorde: The…

Online Screening of “Audre Lorde: The Berlin Years 1984 to 1992”

05.12.2020
Online

Screening: Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992

We zijn verheugd dat we dit weekend de documentaire Audre Lorde - The Berlin Years, 1984 to 1992 hier beschikbaar kunnen stellen, van zaterdag 5 December 16:28, tot zondag 6 december 16:28.

De screening wordt verlengd tot 20:00.

Audre Lorde - The Berlin Years 1984 to 1992 documenteert Audre Lorde's invloed op het Duitse politieke en culturele domein gedurende een decennium vol ingrijpende sociale veranderingen. Een decennium waarin de Berlijnse Muur viel en Oost- en West-Duitsland herenigd werden. Deze documentaire, geregisseerd en geproduceerd door Dagmar Schultz, een goede vriendin van Lorde in Berlijn, beschrijft een belangrijk hoofdstuk uit Lorde's leven: haar emancipatie van Afro-Duitse vrouwen, terwijl zij ook witte vrouwen aanspoorde om hun privilege te erkennen en verschillen constructief te benaderen. De relatie tussen Lorde en Duitsland was wederzijds positief. Gedurende deze jaren had Lorde met een diagnose van terminale kanker volgens haar Amerikaanse artsen geen kans meer op genezing. Maar Berlijn werd haar derde thuis, de plek waar ze een naturopathische behandeling kreeg die deels verantwoordelijk was voor de volgende acht jaar van haar leven.

Deze speciale screening volgt op de leesgroep over Audre Lorde: Dream of Europe, een compendium van seminars en interviews die eerder dit jaar werd gepubliceerd door Kenning Editions uit Chicago. De redactie was in handen van Mayra A. Rodriguez Castro die tevens een nawoord schreef. Dagmar Schultz schreef het voorwoord. De leesgroep vond dit najaar wekelijks plaats, zowel online als in de Aula van de Appel. Nog enkele exemplaren van het boek kunt in de boekwinkel van de Appel vinden, of online.