tentoonstelling
2018
De Appel Curatorial Programme: BRACE…

De Appel Curatorial Programme: BRACE FOR IMPACT

20.04–20.05.2018
Opening: 2018-04-20 00:00:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam en andere locaties
BRACE FOR IMPACT is een project waarin de vaak complexe invloed van technologie op ons dagelijks leven wordt verkent. Toen het digitale tijdperk zijn intrede deed klonken techno- positieve beloftes over naadloze transacties, onbelemmerde wereldwijde verbindingen en de kans om binnen de kortste tijd hier en dan elders te zijn. We zijn omringd door technologieën die ons zowel helpen als onder druk zetten – van ‘slimme’ wekkers die onze slaappatronen optimaliseren tot logistieke infrastructuren die het mogelijk maken mensen, goederen, kapitaal, afbeeldingen en ideeën razendsnel te verplaatsen. De mate waarin mensen deel uitmaken en afhankelijk zijn van een technologische ecologie wordt pas echt zichtbaar wanneer het systeem crasht. Naarmate oudere generaties plaatsmaken voor generaties die opgegroeid zijn in de digitale wereld begint het utopische enthousiasme voor technologie langzaam weg te ebben. Steeds vaker overheerst een bezorgdheid over de afhankelijkheid van netizens en hun politieke medeplichtigheid aan de infrastructuren en big data stromen van de Silicon Valley giganten. Een gevoel van pessimisme hangt over de hedendaagse cultuur. De stemming wisselt van passieve aanvaarding naar acute paniek, in afwachting van een technologische ineenstorting – versterkt door het gevoel dat die ineenstorting nadert. Ongeuite spanningen drukken zich als een verborgen en dubbelzinnige kracht uit op onze lichamen en subjectiviteit. Vanuit dit idee richten de kunstenaars in BRACE FOR IMPACT zich op de voortdurende invloed van hedendaagse technologie en diens politieke representaties op het menselijk leven. Het project is opgebouwd rond verschillende ‘nodes' die elkaar uitdagen en aanvullen, om zo de uiteenlopende manieren te verkennen waarop technologie vorm geeft aan de manier waarop wij ons verhouden tot de wereld om ons heen. Hoewel wij als individuele of collectieve lichamen onderworpen blijven aan de invloed van deze factoren, hoeven we ze niet per definitie als een dramatische of mobiliserende kracht te zien. Men hoeft zich niet schrap te zetten. De impact ligt in het schrapzetten zelf – in het anticiperen op gevaren of tegenslagen die mogelijkerwijs denkbeeldig blijven. BRACE FOR IMPACT bestaat uit de volgende presentaties:

NODE #1 tentoonstelling bij De Appel 20 April—20 mei woensdag - zaterdag, 14:00 tot 18:00

Mehraneh Atashi Samson Young

( meer informatie )

NODE #2 tentoonstelling bij De School 20—28 april tijdens club nachten **

Agnieszka Polska Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme

( meer informatie )

NODE #3 geluidswerken bij De Appel

echo+seashell "I'd Rather Be in a Spaceship than on a Sinking Titanic" performance en DJ set • 20 april, 19:30

Cilia Erens "Sonic Field Walk Lely'' sound exhibition • 5—12 mei audio tours • 5 mei, 14:00, 16:30

Jacob Kirkegaard "Thrum" performance • 14 mei, 19:00

( meer informatie )

NODE #4 performances en video bij het Stedelijk Museum 11 mei, 19:00—21:30

Sidsel Christensen "Swallow the Journey" performance • auditorium • 19:00, 20:30 **

Jonathan Reus "if this, then that... (iMac Music)" performance • entree hal • 19:00—21:30

Yao Qingmei "The Ecdysiast - Molt" video • Studio B • 19:00—21:30

( meer informatie )

NODE #5 wandeling door Schiphol Airport 18 mei, 15:30

(Footnotes #4) *

( meer informatie )

NODE #6 permanente kunstinstallatie bij De Appel 20 mei

Thomas Swinkels *

( meer informatie )

** Entree tickets voor De School op club avonden verplicht. Entree tickets voor Stedelijk Museum verplicht. * Meer informatie volgt.
Curatoren BRACE FOR IMPACT: Sun A Moon (Korea, 1985), Luay Al Derazi (Bahrain, 1991), Jagna Lewandowska (Poland, 1986), Ong Jo-Lene (Malaysia, 1981), Arkadiusz Półtorak (Poland, 1992), Miriam Wistreich (Denmark, 1985).
Brace For Impact NODE #1 at De Appel 2018. Photo by Charlott Markus.
Brace For Impact NODE #2 at De School 2018. Photo by Charlott Markus
Brace For Impact NODE #3 at De Appel, 2018. Photo by Jimena Gabriella Gauna
See also