Bestand
NODE #2

NODE #2

NODE #2 tentoonstelling bij De School • 20—28 april tijdens club nachten ** Agnieszka Polska, Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme

Het tweede knooppunt krijgt vorm bij nachtclub De School, waar recente videowerken van Agnieszka Polska en kunstenaarsduo Basel Abbas en Ruanne Abou-Rahme worden gepresenteerd. Beide werken gaan nader in op de politieke omstandigheden die leiden tot een staat van constante onrust, waarin technologische ontwikkelingen een zeer duidelijke betekenis en invloed hebben. Het werk And Yet My Mask Is Powerful Part 1 van Abbas en Abou-Rahme neemt de kijker mee in het perspectief van een groep jongeren, die door een verwoest Palestijns dorp binnen de grenzen van Israël lopen. De hoofdpersonen dragen maskers die verwijzen naar archeologische vondsten uit de Westelijke Jordaanoever en de omliggende gebieden. De protagonisten lijken een poging te doen hun voorouders te herinneren op een plek waar onvoorziene omstandigheden regeren en vooruitgang ongrijpbaar is.
In Agnieszka Polska’s New Sun staart een antropomorfisch hemellichaam het publiek met grote, vernietigende ogen aan, terwijl een half-gezongen monoloog wordt opgevoerd. De constant aanwezige blik van de lieflijke, soms ijlende zon verwijst naar een ander vraagstuk: de collectieve apathie van de mensheid ten opzichte van verschillende staten van crisis. Beide werken ontleden de diepere lagen van het geheugen. Terwijl het werk van Abbas en Abou-Rahme een menselijke schaal en horizontale blik biedt, nemen Polska’s digitaal gegenereerde media een extern perspectief en een kosmisch oogpunt aan.