Het Curatorial Programme Curriculum
Onze ervaring leert ons dat het curriculum van het Curatorial Programme elk jaar moet veranderen, omdat ook de wereld rondom voortdurend verandert. De structuur van seminars, reizen en verschillende leermomenten wordt bepaald door de persoonlijkheden van de verschillende bijdragende adviseurs (waaronder kunstenaars, curatoren, museummedewerkers, freelancers, critici, gemeenschapsmakers en activisten). Wanneer we hen uitnodigen om onze deelnemers te ontmoeten en het curriculum vorm te geven, vragen we hen om op de volgende vijf principes van ons programma te reageren.
De basisprincipes van het curriculum
Verankering: Dit betekent verbindingen leggen met de lokale kennis in onze buurt, in Amsterdam en de omliggende regio, en op elke bestemming waar CP-deelnemers naar toe reizen.
Verbondenheid met kunstenaars: We werken aan een grotere betrokkenheid van kunstenaars als adviseurs en docenten van curatoren. Wanneer we opdrachten verstrekken, werk omlijsten (thematisch, maar ook fysiek) en telkens wanneer we kunstwerken bemiddelen voor het publiek, beginnen we met de vraag: "Hoe doe je dit op de eigen voorwaarden van de kunstenaar?"
Vindingrijkheid: We kijken verder dan uitputtende en destructieve productiemethodes. We stellen ons elk project voor als een kans om opkomende economische en ecologische strategieën aan het werk te zetten. Deze omvatten economieën (manieren om hulpbronnen en waarden te begrijpen en uit te wisselen) die worden geuit en beoefend door inheemse gemeenschappen, sociale hervormers en visionaire culturele producenten.
Collecties herdenken: We besteden aandacht aan de grondige herdefiniëring van cultuurgoederen in publieke en private handen - dit omvat ook inspanningen m.b.t. repatriëring. Binnen de Appel blijven de levendige materialen in ons Archief - inclusief wat wij de Collectie (Unintended) noemen - een inspiratiebron, beschikbaar voor een veelvoud van interpretaties.
Poëzie als beleid: Met andere woorden, we streven naar een bewust taalgebruik dat gevoel en precisie omarmt. We geloven in het spreken met taal die verbindt, uitnodigt en respecteert.
Waarden en ontwikkeling van het Curatorial Programme
In de afgelopen 27 jaar is het Curatorial Programme van de Appel geëvolueerd om waarden te omarmen die het onderscheiden van andere curatoriële onderwijs-initiatieven wereldwijd. Een van de prioriteiten van het programma is de volledige integratie in de kenmerkende driedelige institutionele structuur van de Appel: bestaande uit het het Archief, Curatorial Programme en de Educatie Initiatieven. Dit betekent dat deelnemers praktische ervaring opdoen, dat het om real-life inzet gaat en natuurlijk ook om uitbarstingen van puur plezier. Elke deelnemer krijgt toegang tot een sterk netwerk van diverse, visionaire en ervaren beoefenaars, bestaande uit onze alumni en adviseurs. We kiezen mensen die nieuwe manieren bedenken om tentoonstellingen te maken, gemeenschappen te koesteren en instellingen op te bouwen. De deelnemers werken samen in het vormen van het publieke programma van de Appel. Hierbij leren ze van elkaar en van de adviseurs en mentoren die ze onderweg ontmoeten. De verantwoordelijkheid voor het bepalen van een seizoen van de programmering van de Appel, is een unieke kans om na te denken over hoe (kunst) geschiedenis wordt gemaakt, bemiddeld en gearchiveerd.
de Appel’s Curatorial Programme wordt gesteund door Stichting Hartwig Foundation.