Curatorial Programme
Curatorial Programme

Het Curatorial Programme (CP) van de Appel is een ingrijpende kans voor gemotiveerde individuen die ervaring willen opdoen in het publiek maken van kunst. Het is een unieke ervaring, onvergelijkbaar met wat een traditionele academische opleiding aan kan bieden. Tijdens dit tien maanden durende educatief verblijf in Amsterdam wordt een volledige onderdompeling in de lokale scene mogelijk gemaakt, met de Appel als een institutionele uitvalsbasis. Ieder jaar gaan maximaal zes gekozen deelnemers aan de slag met een rijk en diepgaand curriculum, met als doel een rechtstreeks inzicht te verschaffen in de werkwijzen van kunst-, geschiedenis- en gemeenschapsmakers. Samen bepalen de CP-deelnemers het publieke programma van de Appel gedurende één seizoen. De hoge inzet van deze inspanning, gepaard met de totale opname van de deelnemers in de werkwijzen van onze door kunstenaars geïnspireerde, publieksgeoriënteerde institutie, is wat het CP van de Appel op een unieke manier onderscheidt van andere curatoriale educatieprogramma’s.

Sinds de verhuizing naar het Amsterdamse Nieuw-West in 2017, heeft de Appel een aantal karakteristieke Educationele Initiatieven opgericht, die voortgekomen zijn uit langdurig engagement met diverse gemeenschappen en groeperingen. Onder het leiderschap van David Smeulders, Curator Educatie, werd een proces in gang gezet dat begon met het luisteren naar de in de buurt gevestigde scholen, organisaties, families en individuen – samen met lokaal betrokken kunstenaars. Dit proces leidde uiteindelijk naar een transformatie van de manier waarop we publieke programma’s interpreteren en hoe we het leerpotentieel van onze institutie kunnen inschatten.

Het Archief, het Curatorial Programme en de Educationele Initiatieven versterken elkaar onderling in de structuur van de Appel, en vormen de diepe wortels van een boom met uitgestrekte en verreikende takken.

de Appel’s Curatorial Programme wordt gesteund door Stichting Hartwig Foundation en Ammodo