event
2016
Museumnacht 2016

Museumnacht 2016

05.11.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Op zaterdag 5 november openen tussen 19 en 02 uur de Amsterdamse musea voor de zeventiende keer hun deuren tijdens de Museumnacht. Geïnspireerd op de vaste collectie of tijdelijke tentoonstellingen is er voor jou door de meer dan 50 deelnemende musea een speciaal programma samengesteld. Geniet van onder andere muziek, mode, theater en speciale rondleidingen in de vele musea die Amsterdam rijk is. Voor de Museumnacht koop je een ticket waarmee je alle musea op 5 november kan bezoeken. Zie de website van de Museumnacht voor tickets en het gehele programma.

PROGRAMMA BIJ DE APPEL:


19 – 02 uur
Gabriel Lester’s Unresolved
Tentoonstelling
Is Gabriel Lester wel een kunstenaar? Hij zegt van wel maar vertrouw jij hem? Lester houdt van woordspelletjes en heeft de titel van zijn tentoonstelling Unresolved al meerdere keren veranderd: Unhappen, Appel Z, Extravaganza en wie weet wat er nog volgt. Kom langs en ervaar de bijzondere wereld van Gabriel Lester tijdens de Museumnacht!

Performance Vaast Colson
20 – 21 uur
Bij de tentoonstelling Unresolved heeft Gabriel Lester een programma samengesteld, waarin andere kunstenaars worden uitgenodigd om een performance te ontwikkelen in de tentoonstellingsruimtes. Tijdens de Museumnacht is Vaast Colson aan de beurt. Vaast is een Belgische kunstschilder die performances doet waarbij hij het publiek vooral aan het denken wil zetten.

19 – 02 uur
Michael Gibbs
Let it keep secrets
Michael Gibbs (1949-2009) was een Engelse kunstenaar die vooral in Amsterdam gewoond en gewerkt heeft. Gibbs was een veelzijdig man; naast beeldend kunstenaar was hij ook dichter, criticus, redacteur, vertaler, uitgever en docent. Gibbs was vooral geïnteresseerd in taal. Op alle mogelijke manieren pluisde hij de taal uit om te achterhalen hoe zij werkte, wat de betekenis was, welke transformaties mogelijk waren.
In november zijn er in Amsterdam verschillende presentaties over Michael Gibbs. Bij de Appel kun je een selectie van zijn in eigen beheer uitgegeven magazines en websites zien waaruit zijn liefde voor taal, literatuur en experimentele kunst spreekt. Lees meer

20 – 23 uur
Stoorzender
Tijdens de museumnacht zullen studenten van de afdeling Beeld & Taal van de Rietveld Academie gedichten voordragen en performances doen waarvoor het werk van Michael Gibbs als uitgangspunt dient. Taal is materiaal, lichamen worden woorden, via interventies worden de ruimten in de Appel opnieuw geactiveerd.

Ontdek de kunstenaar in jezelf
Workshop
19 – 22 uur
In de tentoonstelling Unresolved spreekt Gabriel Lester continu de verbeeldingskracht van de kijker aan. Tijdens de Museumnacht kun je in korte tijd een kunstwerk(je) maken dat op een of andere wijze een intrigerend verhaal vertelt. Lester werkt met intuïtie en vrije associatie, vertrekt daarbij soms van een eenvoudig Facebook bericht. Je krijgt van ons ook een vertrekpunt, van waaruit je zelf kunt associëren en wat uiteindelijk zal leiden tot een mysterieus beeld, gecreëerd met input van buitenaf en gemixt met de kunstenaarsgeest in jou. Bekijk wel eerst de tentoonstelling om inspiratie op te doen!

Eten en drinken met Moes
19 – 02 uur
Tijdens de Museumnacht kun je eten en drinken met Moes, café en restaurant in de kelder van de Appel.

Museumnacht wordt georganiseerd door N8 | Stichting Museumnacht Amsterdam.