locussolus
2016
A J Aalders – op Aarde

A J Aalders – op Aarde

11.09–30.10.2016
Opening: 11 september van 16 - 18 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De keus van Gabriel Lester, De Wolken en Stenencollectie van A.J. Aalders

Parallel aan de tentoonstelling Unresolved presenteert Gabriel Lester in LocusSolus een bijzondere keuze uit twee collecties. Bij het KNMI trof hij een imposante collectie contactafdrukken van wolken aan, gemaakt door de amateur meteoroloog en weerfotograaf, Antoine J. Aalders (1890-1955).

Aalders was gefascineerd door onweer in al haar verschijningsvormen en de trekrichting van wolken. Hij bestudeerde donder, bliksem en onheilspellende luchten vanuit een speciaal daarvoor gebouwde dakkapel, zijn zoon voegde zich geregeld bij hem. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeert Aalders de wolken in zwart-wit. Na de oorlog legt hij zich toe op de kleurenfotografie. In de “International Cloud Atlas’ (1956) zijn verscheidene foto’s uit zijn collectie gepubliceerd.

Zijn wolkenfoto-verzameling werd in juli 1957 door Mevr. H.S. Aalders geschonken aan het Koninklijk Meteorologisch Instituut en bestaat uit meer dan 6000 grootbeeld negatieven van wolken, keurig bijeengebracht en minutieus gedocumenteerd in stapels notitieboeken.

Zijn liefde en respect voor de natuur blijkt ook uit zijn collectie (zwerf)keien en fossielen, die tegenwoordig zijn opgenomen in de collectie van Museum Twentse Welle, en waarvan hier een selectie is tentoongesteld.

Tijdens de opening op 11 september van 16 -18 uur zal Wouter Janssen, coördinator van het KNMI Informatiecentrum, vertellen over hoe je wolken, het weer en de collectie van Aalders kunt lezen.

See also