locussolus
2015
Uit het archief gerlach en koop

Uit het archief gerlach en koop

12.09–08.11.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam
Kristien Daem

Speciaal voor de tentoonstellling Choses tuées, selecteerde de collectieve kunstenaar gerlach en koop een stuk uit de collectie van de Appel arts centre.

Een aluminium plaatje met aan de ene zijde de inscriptie ‘aanwezig’ en aan de andere zijde ‘afwezig’. Barbara Bloom memoreerde hiermee de oprichter en directeur van de Appel, Wies Smals, die in 1983 door een ongeluk in een privé-vliegtuigje om het leven kwam. Saskia Bos, de directeur die Wies Smals opvolgde, nodigde Barbara Bloom in 1993 uit dit werk te maken om haar en de andere inzittenden te herdenken. Barbara Bloom vond het label op een vliegveld voor privé-vliegtuigen. De piloten konden ermee aangeven of ze aanwezig danwel afwezig waren.

gerlach en koop tonen de kant “afwezig’.

LocusSolus
toont de parels uit de collectie van de Appel arts centre; bijzondere boeken, documenten of nieuwe aanwinsten die haar geschiedenis en levend heden met trots vertegenwoordigen, voor de stille lezer en scherpe kijkers. LocusSolus is te vinden naast de ingang van de bibliotheek op de tweede verdieping van de Appel arts centre.

gerlach en koop – No two things can be the same, 2012 disposed bin

collection (unintended), 2012

gerlach en koop – Choses tuées

affiche, 2015

See also