performance
2015
Wacht- en leesperformance Nickel van…

Wacht- en leesperformance Nickel van Duijvenboden

11.10.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Envelopgedicht van Emily Dickinson verstuurd aan gerlach en koop door Nickel van Duijvenboden op 16 februari 2015

Nickel van Duijvenboden correspondeert al geruime tijd met gerlach en koop. Het boek dat in de loop van de tentoonstelling verschijnt bevat een bijdrage van hem. Voor het publieke programma verzorgt hij een leesperformance waarvan de tekst op het allerlaatste moment, in de tentoonstellingsruimte, wordt geschreven. Hiervoor zal hij de nacht voorafgaand aan de performance in de tentoonstellingsruimte doorbrengen. Het is niet onmogelijk dat hij geen letter op papier krijgt.

Toegang: Entree tentoonstelling + 3 euro

Graag reserveren: reservation [​at​] deappel.nl

Nickel van Duijvenboden (1981) verkent de mogelijkheid van een schriftelijk kunstenaarschap. Voorzover zijn werk materieel is ordent het de sporen en resten een schrijfpraktijk; voorzover literair onderzoekt het de mentale en morele identiteit van de kunstenaar. Wat kunst is of kan zijn verglijdt hierbij voortdurend; uiteindelijk is het vervat in het individuele handelen.

Briefwisselingen nemen een centrale plek in zijn dagelijkse bezigheden. Corresponderen via de post is een ontmoeting in vaste vorm, onder gecontroleerde omstandigheden, waarin de (on)mogelijkheid van een nader tot elkaar komen kan worden overdacht. Elke zending kan zowel amoureus als desastreus uitpakken. Iedere brief kan de laatste zijn; wellicht wordt hij niet bezorgd of zelfs niet geopend – hij kan echter niet worden herroepen. Het archief dat rest, met al zijn bijlagen en handmatige gestes, vormt een verslaglegging van een relatie. Het meet het wederzijdse verschil, niet alleen geografisch (afstand) maar ook persoonlijk (alteriteit).

gerlach en koop – No two things can be the same, 2012 disposed bin

collection (unintended), 2012

gerlach en koop – Choses tuées

affiche, 2015

See also