tentoonstelling
2015
gerlach en koop – choses tuées

gerlach en koop – choses tuées

12.09–08.11.2015
Opening: Opening 11 september 18 - 21 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Laten we een voorbeeld geven. Een moeder koopt twee T-shirts voor haar kind. Het kind trekt een van beide shirts aan en stapt glimlachend naar voren waarop moeder zegt: ‘Vind je het andere dan niet mooi?’.
Het gezicht van het kind betrekt.
Double Bind wordt zo’n dilemma wel genoemd, dubbele binding. En wat voor een dilemma! Schier onoplosbaar.
Het kind herneemt zich, en trekt het andere T-shirt ook aan, over het eerste, maar beseft meteen dat deze weg doodloopt, omdat het ook daarmee een voorkeur laat zien. Niet in het dragen, maar wel in het tonen. Want welk T-shirt moet zichtbaar zijn?
Ontgoocheld schuifelt het kind weg, om even later toch terug te keren met het tweede T-shirt over het eerste aangetrokken, maar nu binnenstebuiten. Op deze manier staan de voorzijdes van de shirts, die meestal een afbeelding of een tekst dragen, tegenover elkaar, voor ons onzichtbaar.
1. Heeft het kind zichzelf verlost?
2. Of is dit een nieuw werk van gerlach en koop?
3. Indien ja, kan het gemaakt worden?
4. Indien ja, kan het getoond worden?
Of is er geen reden?

De collectieve kunstenaar gerlach en koop maakt dingen zichtbaar door te herhalen, te kopiëren of opnieuw te gebruiken, door verplaatsing en misplaatsing, door weg te laten, door fouten te maken en zich te vergissen. Hoe kleiner de afstand tussen twee gelijke dingen—verschillen die soms alleen nog denkbaar zijn—hoe interessanter.
Wat zijn het precies? Objecten, sculpturaal of grafisch, gemaakt of reeds gemaakt; woorden in een bepaalde volgorde; architectonische interventies; een eenvoudig gebaar. Soms buitengewoon lomp en soms onverwacht subtiel en elegant. Altijd ernstig.

Choses tuées is de eerste institutionele solotentoonstelling van gerlach en koop in Nederland. Er zal voor het grootse deel nieuw, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt werk te zien zijn, waarvan een deel site-specific. Voor de oudere werken geldt dat in feite ook, omdat het vaak instructies zijn die opnieuw worden uitgevoerd. Na de Appel reist de tentoonstelling in januari 2016 naar Temporary Gallery in Keulen waar de werken in een totaal andere architectonische en sociale context gegoten worden. De curator van de tentoonstelling is Lorenzo Benedetti, directeur van de Appel arts centre.

Bij Choses tuées verschijnt een gelijknamige publicatie in meerdere delen, de eerste uitgebreide monografische publicatie over het werk van gerlach en koop. Roma Publications geeft het boek uit, de vormgeving wordt gedaan door Louis Lüthi, de fotografie door Kristien Daem, en het bevat geschreven bijdragen van Nickel van Duijvenboden, Maxine Kopsa en Raimundas Malašauskas.

Publieksprogramma

Opening tentoonstelling
Vrijdag 11 september 18 – 21 uur

Reguliere rondleiding
Zondag 13 september 15 – 16 uur

Leesperformance Nickel van Duijvenboden
Zondag 11 oktober 11 - 13 uur

Boekpresentatie Choses Tuées van gerlach en koop, met een lezing van Raimundas Malašauskas
Zaterdag 31 oktober 15 – 17 uur

Openingstijden tentoonstelling van dinsdag t/m zondag van 11 - 18 uur

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds

ART-ViSiT
Tijdens de tentoonstelling Choses tuées biedt de ART-ViSiT, het educatieve programma voor het voortgezet onderwijs, speciale workshops en rondleidingen aan. Meer informatie

Voor persinformatie kunt u contact opnemen met marketing [​at​] deappel.nl

gerlach en koop – No two things can be the same, 2012 disposed bin

collection (unintended), 2012

gerlach en koop – Choses tuées

affiche, 2015

See also