event
2015
Pasolini's Teorema – Het geschenk en…

Pasolini's Teorema – Het geschenk en de woestijn

13.01.2015
Eye Filmmuseum, Amsterdam

In samenwerking met EYE Filmmuseum presenteert de Appel arts centre de film Teorema van Pier Paolo Pasolini op dinsdag 13 januari om 19:15 uur in het EYE Filmmuseum. De film wordt ingeleidt door kunsthistoricus Mark Kremer, gastcurator van de tentoonstelling When elephants come marching in, waarin de jaren zestig worden onderzocht, nog te zien tot en met 11 januari 2015 bij de Appel arts centre.

Pasolini's film Teorema uit 1968 is een (pre)moderne fabel over erotische en seksuele bevrijding, die tegelijkertijd de vraag opwerpt wat zo'n soort bevrijding eigenlijk inhoudt. Een emancipatorische impuls, bevrijding van kunst en lichaam uit de knellende oude banden, en het verlangen om te komen tot een herijking van waarden: dat is wat progressieve artistieke en politieke uitingen van de sixties gemeen hadden.

Op een dag stapt een onbekende man (Terence Stamp) het leven van een bourgeois gezin binnen; hij schenkt zichzelf, verbindt zich met de gezinsleden: man, vrouw, zoon, dochter. Dan gaat hij weg, alle anderen achterlatend met een groot gemis. Na de extase komt de ascese, een van de gezinsleden eindigt zelfs in de woestijn.

Toegangsinformatie zie Eye Filmmuseum