event
2014
Museumnacht

Museumnacht

01.11.2014
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Gooi je haar los. Bloem achter de oren. Minirok of soulpijp om de billen. Stof je Shisa af of drop een hit LSD. Spring in je Volkswagen busje er rij naar de Appel. And let it roll, cat! Want de Museumnacht in de Appel arts centre staat helemaal in het teken van de Sixties. In de tentoonstelling When Elephants Come Marching In, Echo's van de Sixties in de Kunst van Nu laten hedendaagse kunstenaars zien hoe ze de erfenis van de jaren zestig activeren. Ze laten zien hoe een idee ons net zo betoveren als een sensatie of een zintuiglijke ervaring. Far out.

De jaren zestig was een revolutionaire periode van protest en activisme, vrijheidsdrang, drugsexperimenten, het teruggaan naar de natuur en de jeugd die op de barricades sprong. Revolutie. Kunstenaars van allerlei snit bekritiseerden het materialisme en de verwaarlozing van het geestelijke leven. En dat zie je ook weer in kunst die nu wordt gemaakt. Een dozijn kunstenaars geeft in de tentoonstelling opnieuw betekenis aan onderwerpen uit die roerige periode, zoals de kijk op drugs, het verzet tegen de status quo, artistieke hallucinaties, engagement, natuurbeleving en de mogelijkheid om jezelf en de wereld te veranderen.

Tijdens de museumnacht waan je je in andere tijden. Met zijn werk Purple Haze In My Brain transformeert Meeus van Dis de begane grond van de Appel in een visuele psychedelische trip. Hiervoor liet hij zich inspireren door de vloeistof projectietechnieken uit de jaren 1970.
In de Appel traden ooit, toen het eind jaren zestig als Fantasio een van de eerste poppodia van Amsterdam was, Pink Floyd en Jefferson Airplane op. De mobiele DJ’s The Neighbours verplaatsen zich door het pand en op verzoek draaien ze plaatjes van toen en nu: van Jacco Gardner tot Jimi Hendrix en de Tender Falcons spelen folk electropop in de tentoonstellingsruimtes.

Van de herfst van 1969 tot 1992 was de Appel De Kosmos, het belangrijkste spirituele en new age centrum van Nederland. Het was een Mekka voor bezoekers die de dieptes en de vertes van de geest verkenden, onder het genot van een kopje kruidenthee. Met blotevoeten disco en sauna in de achtertuin. Tijdens de museumnacht grijpt de Appel terug op die periode. Wentel je in een spirituele belevenis. Rol je yoga mat uit en ervaar de helende werking van hedendaagse kunst. Bezoek de achterburen van de Appel, het Zencentrum Amsterdam voor een mediatiesessie door een van de sangha. En luister naar de verhalen en mythes van weleer in de bibliotheek. Je zult het pand herboren verlaten.

Programma:

Met zijn werk Purple Haze In My Brain transformeert Meeus van Dis de begane grond van de Appel in een visuele psychedelische trip. Hiervoor liet hij zich inspireren door de vloeistof projectietechnieken uit de jaren 1970.

Doorlopende yoga ontspansessies in de exporuimte:

19:00 - 21:00 Acro yoga

21:30 - 23:30 Thai yoga

24:00 - 02:00 Hatha Yoga thema Ganesha

Tender Falcons om 20, 21 en 22 uur
Het nieuwe project van Janna Coomans die je misschien nog kent van de band the Secret Love Parade. Nu heeft ze de ritmesectie van Earth Mk II weten te strikken om haar nummers ten gehore te brengen en dat doen zij samen met verve. Beat pop met een psychedelische inslag.

In de bibliotheek kan je luisteren van 20 - 23 uur naar de verhalen en mythes uit de geschiedenis, van tabak naar zeemannen, via het socialisme naar drugs, mystiek en popmuziek. De vertellers zijn oud medewerkers van de Kosmos en Fantasio.

Tijdens de Museumnacht kun je bij onze achterburen van het Zencentrum Amsterdam langs, via de stilte tuin van Moes bezoek je de zendo en krijg je een korte meditatieles van een van de sangha van het centrum. http://zenamsterdam.nl/

#elphie onze huisolifant al gespot?… zij tapt olifantenbiertjes voor je, ze geeft je als je lief bent een knuffel en gaat graag met je op de foto!

De mobiele DJ’s The Neighbours verplaatsen zich de hele avond door het pand en op verzoek draaien ze plaatjes van toen en nu: van Jacco Gardner tot Jimi Hendrix.

Tot 19:30 - 23 uur zijn er psychedelische pop-up guides aanwezig die je alle ins en out van de tentoonstelling kunnen vertellen.

Mocht de verbeelding een zetje nodig hebben, dan kan je je in restaurant Moes onder de Appel arts centre overgeven aan een roes met zinnenprikkelende en geestverruimende drankjes.

Songwaiter party @ MOES: a song for a drink.
In MOES gaan vanaf 22 uur de tafels aan de kant voor Songwaiter, de coolste social jukebox app. Jij kiest uit onze psychedelische digitale platencollectie: The Doors, Velvet Underground, Beatles, Cream, Captain Beefhart, Jimmy Hendrix, Jefferson Airplane en Pink Flloyd. Die laatste twee bands hebben in 1969 live op deze plek in het toenmalige Fantasio gespeeld. Uiteraard zijn er ook moderne klassiekers en alle nummers van de Austin Powers soundtracks. Dus get your dance shoes on. Groovy Baby!
1 download de gratis app op www.songwaiter.com
2 kies je favoriete dansplaat in de psychedelic jukebox van MOES
3 geef aan de bar je favoriete drankje door
4 ga uit je dak
5 aan het einde van jouw nummer staat jouw - gratis - drankje klaar

Meer informatie en kaartverkoop: http://museumnachtamsterdam.nl/