lezing/discussie
2014
Zondagsschool Curiosity

Zondagsschool Curiosity

10.08.2014
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Ferrante Imperato, Dell'Historia Naturale, 1599. Collectie bibliotheek universiteit Leiden. 


Cassander Eeftinck Schattenkerk

Tijdens de zondagsschool van 10 augustus komt Dr. Anton van der Lem tussen 16:00 en 17:00 uur iets vertellen over topstukken uit de collectie van Universiteitsbibliotheek Leiden naar aanleiding van de tentoonstelling Curiosity.

Spreker: Dr. Anton van der Lem, Conservator Oude Drukken en Bibliofiele Uitgaven, Universiteitsbibliotheek Leiden
Met een inleidende tour van Guus van Engelshoven, Coordinator Public Programme & Research, de Appel arts centre

Tijdens de zondagsschool in de Appel arts centre wordt een externe expert gevraagd om op basis van zijn of haar interesse en expertise een enkel werk uit de tentoonstelling te selecteren en op basis hiervan een verhaal te houden. Dat verhaal kan diverse vormen aannemen - een informeel gesprek, een korte rondleiding door de tentoonstelling of een mini-referaat.

In de tentoonstelling Curiosity worden naast objecten en kunstwerken uit internationale collecties ook stukken uit Nederlandse verzamelingen gepresenteerd. Zo worden uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden een houtsnede van Albrecht Dürer (1471-1528) en een aantal boeken getoond, waaronder het in 1610 gepubliceerde Sidereus Nuncius (De Sterrenboodschapper) van Galileo Galilei (1564-1642). Dit boek vormde het eerste wetenschappelijk werk gebaseerd op observaties die waren gedaan met een telescoop.

Op basis van de bijdragen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden zal Dr. Anton van der Lem, conservator oude drukken en bibliofiele uitgaven, een presentatie geven over oude en nieuwe topstukken uit de collectie. De term ‘curiosity’ zal hierbij leidend zijn in het verhaal van Dr. Van der Lem, dat wordt vergezeld van beelden van gekleurde prenten van de Sterrenwacht van Tycho Brahe en van de natuur van Brazilië onder het bewind van Johan Maurits van Nassau.

Graag vooraf reserveren door een e-mail te sturen naar: reservation [​at​] deappel.nl
Entreeprijs de Appel arts centre + 3 euro

Curiosity – Art and the Pleasures of Knowing

affiche, 2014