event
2014
Opening Curiosity

Opening Curiosity

27.06.2014
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Curiosity, samengesteld door schrijver Brian Dillon, staat in het teken van de ‘nieuwsgierigheid’. Nieuwsgierigheid als de ‘motor’ die ons ertoe aanzet om kennis te verwerven maar ook als een ooit zondig verlangen naar vreemde en nieuwe zaken.

Gratis entree

Tijdens de opening van de tentoonstelling Curiosity in de Appel arts centre presenteert Aura Satz (SP, 1974) een performance met diaprojectors, getiteld Blink Comparator: Her Luminous Distance. Satz verkent in haar werk met name de complexe relatie tussen mens en machine. Deze performance vloeit voort uit haar onderzoek naar de baanbrekende dove astronoom Henrietta Swan Leavitt (1868-1921) en naar vrouwen die op Harvard werkzaam waren als de ‘Human Computer’ (Menselijke Computer), vrouwelijke onderzoekers die door nauwgezette observatie en classificatie belangrijke astronomische ontdekkingen mogelijk maakten.

Onder begeleiding van een indringende soundtrack, worden beelden in de ruimte geprojecteerd door een apparaat dat astronomen gebruiken om kleine verschillen waar te nemen tussen fotografische beelden. De dia’s tonen oorspronkelijke foto’s van de Veranderlijke Sterren waar Leavitt onderzoek naar verrichtte, archiefmateriaal uit de werkplaats van de ‘Human Computers' en foto’s van kraters op de maan die zijn vernoemd naar vrouwelijk astronomen.

Curiosity: Art and the Pleasures of Knowing, is een Hayward Touring tentoonstelling van Southbank Centre, Londen. Georganiseerd in samenwerking met Turner Contemporary, Margate en Cabinet magazine.

Curiosity – Art and the Pleasures of Knowing

affiche, 2014