lezing/discussie
2013
Zondagsschool Barbara Visser

Zondagsschool Barbara Visser

13.10.2013
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Barbara Visser, Moving Rooms, Baroque Ceiling (Copy), Amsterdam Museum Depot, 2013


Cassander Eeftick Schattenkerk

Tijdens de Zondagsschool vertelt Barbara Visser over het zoek- en maakproces van het werk Moving Rooms, Baroque Ceiling (Copy), Amsterdam Museum Depot, 2013 dat zij speciaal voor de tentoonstelling Artificial Amsterdam gemaakt heeft.

Met een wandvullend tapijt gaat Barbara Visser terug naar de eerste bewoner van het pand van de Appel arts centre, de vermogende tabaksfabrikant Jan Agges Scholten, Heer van Aschat (1690-1772). Op de plek waar nu Vissers tapijt is te zien, liet hij een rijk gedecoreerde eet- en ontvangstkamer in modieuze Lodewijk XIV-stijl bouwen. De kamer had groene wandbetimmering met goudvergulde accenten en een weelderig gedecoreerd plafond. Toen het pand in 1899 een schoolgebouw werd, besloot de gemeenteraad dat het veiliger was de Groene kamer naar het Stedelijk Museum te verhuizen, waar het tot in de jaren zeventig te zien was als stijlkamer. Tegenwoordig bevindt de betimmering zich in kisten in het depot van het Amsterdam Museum.

Visser heeft deze kisten gefotografeerd en naar aanleiding van die beelden een wandtapijt laten weven, waarmee de stijlkamer in onverwachte vorm weer terugkeert op de oorspronkelijke locatie. Het tapijt ligt hier gedeeltelijk op grond, een verwijzing naar de achtiende eeuwse gewoonte om kostbaar behang en wandtapijten te hergebruiken na een verhuizing, zelfs als een nieuwe ruimte daar niet geschikt voor was. Visser laat zien dat historische artefacten niet altijd tot hun recht komen op een nieuwe locatie, maar ook dat een andere context en gebruik (het opgerolde tapijt op de vloer) van historisch materiaal een geheel nieuwe en onvoorziene uitdrukkingskracht met zich mee kan brengen.

Toegang regulier
Graag reserveren via reservation [​at​] deappel.nl

Artificial Amsterdam

affiche