tentoonstelling
2013
Jan Rothuizen – Fantasio

Jan Rothuizen – Fantasio

29.06.2013–15.06.2014
Opening: Vrijdag 28 juni, 18:00 - 21:00 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De Appel arts centre heeft Jan Rothuizen gevraagd om ter gelegenheid van de tentoonstelling Artificial Amsterdam in de centrale hal van de Appel arts centre een monumentale tekening te maken. Het werk is te zien tot en met 13 april.

Met de tekening gaat Jan Rothuizen terug naar het einde van de jaren zestig, toen in het pand aan de Prins Hendrikkade 142 het jongerencentrum Fantasio gevestigd was. Fantasio was samen met Paradiso en het avant-gardistische Shaffy theater, in de periode 1968-69, de belangrijkste plek in de underground- en jongerencultuur in Nederland. Bekend en berucht tot ver over de landgrenzen. Populaire bands als Pink Floyd hadden hier hun eerste Nederlandse optreden. In haar korte maar onstuimige bestaan van anderhalf jaar, trok het maar liefst 225.000 bezoekers.

Op vele manieren is Fantasio vandaag de dag nog steeds actueel. Zo was het de eerste plek in Nederland waar openlijk softdrugs werd verkocht, waarmee de fundamenten voor het gedoogbeleid werden gelegd. Dit beleid wordt nu, bijna veertig jaar later, stap voor stap afgebroken, zoals ondermeer blijkt uit het recente besluit van de Amsterdamse gemeenteraad om veel van de coffeeshops op de Wallen te sluiten. Ook werden in Fantasio de hotpants in Nederland geïntroduceerd, door Marjolein, die ze naar eigen zeggen zelf had gemaakt. Hotpants zijn nu weer gesprek van de dag. Enkele weken geleden werd in het Berlage Lyceum in Amsterdam een leerlinge naar huis gestuurd omdat ze een te kort broekje aan zou hebben, wat volgens de schoolleiding te afleidend zou zijn voor docenten.

Jan Rothuizen heeft voor deze wandvullende tekening – samen met historicus Pepijn Reeser - veel ooggetuigen gesproken en archieven doorgespit. Hij neemt je mee in deze bewogen periode van het pand, puttend uit populaire mythes, herinneringen van bezoekers en feitelijke bronnen.

Voor de tentoonstelling Artificial Amsterdam is van de muurtekening Fantasio een zeefdruk gemaakt, in een oplage van 100 stuks. Deze bijzondere zeefdruk is te koop in de museumwinkel en de webshop.

Tekenaar Jan Rothuizen (NL, 1968) is een verhalenverteller op papier. Hij praat met mensen, observeert, doet onderzoek, en maakt zich zo een onderwerp eigen. Vervolgens ontleedt hij in zijn tekeningen in tekst en beeld een plek of een stad. Hij brengt de werkelijkheid op een gelaagde manier in kaart: scherp, speels en met de nodige humor. Bezoek voor meer informatie zijn website.

Het legendaire concert dat Pink Floyd in Fantasio gaf, op 31 mei 1968, is vandaag de dag opnieuw te beleven via YouTube.