tentoonstelling
2013
Prix de Rome 2013

Prix de Rome 2013

25.10.2013–26.01.2014
Opening: Public Preview Vrijdag 25 oktober, 18.00-21:00
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De tentoonstelling van de shortlist-kunstenaars van de Prix de Rome prijs vindt plaats in de Appel arts centre van 25 oktober tot 26 januari 2014.

Vanaf 26 oktober is bij de Appel arts centre in Amsterdam de tentoonstelling te zien met het werk van de vier beeldend kunstenaars die zijn geselecteerd voor de Prix de Rome 2013. Christian Friedrich, Falke Pisano, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva maken nieuw werk waarop zij door de internationale jury beoordeeld zullen worden. De tentoonstelling is tot 26 januari 2014 te zien en er wordt een nevenprogramma omheen georganiseerd.

Op 5 november is op feestelijke wijze bekend gemaakt dat Falke Pisano de Prix de Rome 2013 heeft gewonnen.

Winnaar 2013 Falke Pisano
Beeldend kunstenaar Falke Pisano (NL, 1978) ontving op 5 november 2013 de Prix de Rome Beeldende Kunst 2013 uit handen van minister Jet Bussemaker van Cultuur, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Pisano won de onderscheiding met haar nieuwe werk Prison Work. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome.

De internationale jury kent de prijs toe aan Falke Pisano omdat zij zich ondanks het nodige succes durft verder te ontwikkelen en met veel precisie en overtuigingskracht een nieuwe richting is ingeslagen, voortbouwend op wat was. De jury schrijft: ,,Ook al zoekt Pisano de afstand in tijd, met onderwerpen uit het verleden, het werk blijft dwingend en van deze tijd.’’ Pisano verraste de jury met een voor haar doen zeer politieke installatie, waarin ze reflecteert op ‘het lichaam in crisis’ aan de hand van een pakkende historische analyse van de gevolgen van de privatisering van het gevangeniswezen. Lees meer

De bekendmaking van de winnaar was live te volgen zie hier de stream.

Begintijden werk Christian Friedrich
De installatie van Christian Friedrich is toegankelijk voor maximaal zes personen en de deur gaat open op 12:12, 13:18, 14:25, 15:31, 16:38, 17:44 en 18:51 uur.

Publicatie Prix de Rome
Bij NAi010 publishers is de publicatie Prix de Rome 2013 verschenen met informatie over alle finalisten. De publicatie is verkrijgbaar bij de bookshop van de Appel arts centre en is online te bestellen via onze webshop.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome. De prijs en de organisatie worden door het Mondriaan Fonds gefinancierd.

De vier genomineerde kunstenaars werden, tegelijk met 46 andere kunstenaars, voorgedragen door een brede groep scouts en vervolgens geselecteerd door een internationale jury. Elk leggen zij zeer verschillende maar ook subtiel op elkaar inwerkende interesses aan de dag en maken zij kunst die zowel inspireert als confronteert. De jury bestaat uit Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar en winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar) en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M).

Het nieuwe speciaal voor de Prix de Rome gerealiseerde werk van alle vier genomineerden wordt gepresenteerd in de tentoonstelling bij de Appel arts centre, die in het verleden herhaaldelijk tentoonstellingspartner van de Prix de Rome was. Tot de tentoonstelling blijven de resultaten van de werkperiodes geheim. Ook staat het werk van de genomineerden centraal in een publicatie uitgegeven door NAi publishers met teksten van onder anderen Hans den Hartog Jager, Stefan Kuiper en Roos van der Lint.

AVRO Kunstuur
AVRO Kunstuur maakte portretten van alle genomineerden, die zijn uitgezonden vanaf 12 oktober op Ned 2:

Bekendmaking Shortlist

Remco Torenbosch

Ola Vasiljeva

Falke Pisano

Christiaan Friedrich

Bekendmaking prijswinnaar 5 november

Meer informatie over de Prix de Rome

Prix de Rome 2013

affiche, 2013