event
2013
Public preview en Feest Prix de Rome

Public preview en Feest Prix de Rome

25.10–05.11.2013
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De ontknoping van de Prix de Rome 2013 komt naderbij! Op 25 oktober is de public preview van de Prix de Rome tentoonstelling in de Appel arts centre. Het publiek kan vanaf dat moment kennis maken met het nieuwe werk van de vier genomineerde kunstenaars.

De bekendmaking van de winnaar is op 5 november vanaf 16:00 uur live online te volgen. Aansluitend is iedereen van harte welkom voor een feestelijk programma.

Op 25 oktober om 18.00 uur is de public preview van de Prix de Rome tentoonstelling in de Appel arts centre. Christian Friedrich, Falke Pisano, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva zijn de afgelopen vijf maanden in de gelegenheid gesteld om nieuw werk te maken waarop zij door de internationale jury beoordeeld zullen worden.

De bekendmaking van de winnaar op 5 november is vanaf 16.00 uur live te volgen via www.prixderome.nl. Aansluitend is iedereen van harte welkom voor een feestelijk programma.

De vier genomineerde kunstenaars werden, tegelijk met 45 andere kunstenaars, voorgedragen door een brede groep scouts en vervolgens geselecteerd door een internationale jury. Elk leggen zij zeer verschillende maar ook subtiel op elkaar inwerkende interesses aan de dag en maken zij kunst die zowel inspireert als confronteert. De jury, onder voorzitterschap van Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), bestaat uit Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar en winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar) en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M).

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome.

Openingstijden de Appel arts centre:
dinsdag t/m zaterdag van 12:00 - 20:00 uur en zondag van 12:00 - 18:00 uur.

25 oktober, 18:00 – 21:00 uur : public preview
5 november, 16:00 uur : bekendmaking winnaar (live stream via www.prixderome.nl)
5 november, 18:00 – 21:00 uur: feest