event
2012
Filmvertoning Matthew Barney’s Di…

Filmvertoning Matthew Barney’s Di Lama Lamina en Cremaster in EYE

14–16.06.2012
Eye Filmmuseum, Amsterdam

In het kader van de huidige tentoonstelling Topsy Turvy, Leve de omgekeerde Wereld! presenteert de Appel twee unieke filmvertoningen van Matthew Barney’s Di Lama Lamina en Cremaster in EYE op 14 en 16 juni aanstaande.

Geïnspireerd door de culturele diversiteit van het carnaval in Salvador, de hoofdstad van Bahia (Noord-Oost Brazilië), maakten kunstenaar Matthew Barney (US, 1967) en muzikant Arto Lindsay (US, 1953) in samenwerking met het Cortejo Afro bloco een uitzonderlijke praalwagen in de vorm van een ‘ontbossingstruck’. De wagen reed in 2004 mee in de lokale carnavalsstoet, geflankeerd door 30 drummers en ruim 1000 gekostumeerde dansers. Barneys film Di Lama Lamina is een bewerkte registratie van deze massale performance.

Barney, bekend om zijn barokke en bizarre Cremaster-films, noemt Di Lama Lamina zijn ‘enige politieke werk’. Hij maakte deze performancefilm naar eigen zeggen om 'te ontgiften' na het werk aan de Cremaster Cycle.

Barney liet zich onder meer inspireren door Candomble, een vanuit de slavernij ontstane verzameling van religieuze praktijken waarin christelijke elementen vermengd worden met een Afrikaans animistisch geloof in geesten. Tevens liet Barney zich beïnvloeden door de eco-activiste Julia Butterfly Hill, die uit protest tegen industriële ontbossing twee jaar lang in een boom leefde. In de film combineert Barney op spectaculaire wijze zijn persoonlijke mythologie met een web aan bestaande metaforen en symbolen en ageert hij tegelijkertijd tegen het kappen van het regenwoud.

Donderdag 14 juni, 19:00: Screening film Di Lama Lamina van Matthew Barney met introductie door directeur van de Appel Ann Demeester – locatie : EYE Amsterdam. Tickets: www.eyefilm.nl

Zaterdag 16 juni: Screening filmcyclus Cremaster van Matthew Barney – locatie: EYE Amsterdam. Tickets: www.eyefilm.nl
- Deel 1 en 2 (16:30)
- Deel 3 (19:15)
- Deel 4 en 5 (23:00)

Melanie Bonajo – Genital Panik

collection (unintended), 2012

Melanie Bonajo – Genital International Post Polarity A global Make Over

affiche, 2012