event
2012
Allard van Hoorn – Skies over…

Allard van Hoorn – Skies over Snaefell

26.05.2012–31.03.2013
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Skies over Snaefell van Allard van Hoorn (NL,1968) is een site-specifieke interventie in het nieuwe gebouw van de Appel. Zijn monumentale installatie van 5 x 9 meter met 1792 LED-lampen zal een jaar lang te zien zijn.

Skies over Snaefell functioneert als een imaginaire reismachine en als een dynamisch portret van de berg Snaefell. De sculptuur is gekoppeld aan software die op internet voortdurend zoekt naar nieuwe beelden van de luchten boven de gletsjer/vulkaan Snaefell (heuvel van sneeuw) op IJsland, die zijn gemaakt en gepost zijn door anonieme toeristen, wetenschappers, bewonderaars en voorbijgangers. De software zet de beelden om in een constellatie van lichtpixels.

Snaefell is de plek waar schrijver Jules Verne zijn reis naar het middelpunt der aarde laat beginnen en waar de NASA haar astronauten trainde voor de eerste reis naar de maan. Snaefell is zowel een geliefde toeristische bestemming als een magische plek die een belangrijke rol speelt in de Noorse mythologie.

Door de New Age gemeenschap wordt de berg beschouwd als een van de zeven primaire energiebronnen van Moeder Aarde. Met dit laatste gegeven wordt een indirecte brug geslagen naar de geschiedenis van het pand dat in de jaren tachtig functioneerde als de ‘Kosmos’, een esoterisch centrum voor spirituele ontwikkeling met meditatiezaal, sauna, blotevoetendisco en veganistisch restaurant.

Speciaal voor de installatie Skies over Snaefell heeft Allard van Hoorn een interactieve tekentafel ontwikkeld waarmee publiek zelf een legende kunnen creëren. Deze legende maken ze door aan te selecteren luchten en natuurverschijnselen (ijskappen, aardbeving etc), legendarische en mythologische figuren toe te voegen.

Het resultaat kan je naar jezelf mailen en wordt op het internet gezet en zal op een dag verschijnen in de lichtinstallatie in de Appel arts centre. Speciale software speurt namelijk voortdurend op het internet naar nieuwe foto’s van de luchten boven de gletsjer/vulkaan Snaefell op IJsland. Deze foto’s zijn gemaakt door onder andere toeristen en wetenschappers. De software reproduceert deze luchten pixel voor pixel op de wand.

De installatie Skies over Snaefell van kunstenaar Allard van Hoorn is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen het kunstinstituut de Appel arts centre, de AkzoNobel Art Foundation, waar het werk op termijn permanent geïnstalleerd zal worden, en de overheid in de hoedanigheid van het Mondriaan Fonds. In een pilot project van het Mondriaan Fonds is met een Matching Grant de investering van de Appel arts centre en de AkzoNobel Art Foundation verdubbeld om zo de substantiële investering benodigd voor realisatie van het werk mogelijk te maken. Sinds Januari 2013 zijn de gereduceerde budgetten voor de (beeldende) kunst in Nederland ingegaan. Dit project is een uniek voorbeeld van een innovatieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en instituten om ambitieuze kunstprojecten in het huidige financiële klimaat alsnog mogelijk te maken.

De installatie met de educatieve module is nog tot 31 maart te bewonderen in de Appel arts centre tijdens openingstijden van de tentoonstelling.