tentoonstelling
2012
Topsy Turvy Leve de omgekeerde Wereld!

Topsy Turvy, Leve de omgekeerde Wereld!

25.05–23.09.2012
Opening: Donderdagavond 24 mei 2012 18.00 u
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

‘Topsy Turvy, Leve de omgekeerde Wereld’

Met o.a.: Matthew Barney, Maja Borg, Spartacus Chetwynd, Melanie Bonajo, Discoteca Flaming Star, James Ensor, Melanie Gilligan, Adriana Lara, David Lloyd, Urs Lüthi, Philip Metten, Alberto de Michele, Wendelien van Oldenborgh, Helio Oiticica, Ugo Rondinone, Markus Selg, Berend Strik, Toshie Takeuchi, Eric de Vroedt, Niko de Wit, Tori Wrånes.

De eerste tentoonstelling in het nieuwe pand gaat uit van het principe van de omkering dat aan de basis ligt van het volksfeest carnaval. Carnaval is – naast een periode van exces voor de soberheid van de vasten – het moment waarop de wereld tijdelijk op z’n kop wordt gezet en machtsverhoudingen worden omgekeerd. Bestaande, gedragscodes en waarden worden onderuit gehaald en satire viert hoogtij. Sociaal-politiek commentaar en kritiek gaan samen met feestvreugde en uitbundigheid. Alles en iedereen neemt tijdelijk een andere identiteit aan. De alledaagse realiteit wordt in een ander perspectief geplaatst.

Ook kunstenaars suggereren in en met hun werk alternatieve mogelijkheden om naar de werkelijkheid te kijken en deze anders te beleven. Ze nodigen ons uit om de wereld op een ongewone manier te benaderen. ‘Topsy Turvy, Leve de omgekeerde Wereld’ exploreert op welke manieren zij de werkelijkheid van het keurslijf van de conventie bevrijden. Een keur aan kunstenaars – van de negentiende-eeuwse schilder James Ensor en V-for-Vendetta tekenaar David Lloyd tot filmmaker Matthew Barney en kunstenaars Melanie Gilligan en Markus Selg – presenteren films, installaties, schilderijen en performances die direct of indirect geïnspireerd zijn op carnaval. Het is een tentoonstelling met feestelijk en kritisch werk waarin het bekende plotseling niet meer zo bekend blijkt te zijn.

Poster Ik wil mijn Geld terug Poster + stickers

affiche, 2012

Melanie Bonajo – Genital Panik

collection (unintended), 2012

Melanie Bonajo – Genital International Post Polarity A global Make Over

affiche, 2012