event
2014
Event bij het Stedelijk Museum

Event bij het Stedelijk Museum

08.06.2014
Stedelijk Museum, Amsterdam

Illustration by Rán Flygenring, 2014

Cinema Room12:00 - 18:00 uur

In samenwerking met het Stedelijk Museum presenteren de deelnemers van het Curatorial Programme van de Appel arts centre (een jaarlijks educatieprogramma voor jonge curatoren) een bijzondere performance. Het programma bestaat uit een persconferentie in de vorm van een gedicht, een ronddwalende geur in de Appel arts centre en een aantal verhalen die speciaal voor deze gelegenheid zijn geschreven.

stedelijk|performance
De Appel Curatorial Programme: Father, Can’t You See I’m Burning?

8 juni 2014 van 12:00 - 18:00 uur

Geur installatie Smell, van Janek Simon in samenwerking met Laurent-David Garnier | Locatie: de Appel arts centre

Simultaan gedicht van kunstenaar Dina Danish | Locatie: Cinema Room, Stedelijk Museum

Verspreiding van verhalen| Locatie: Diverse locaties in het Stedelijk Museum


Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50 toeslag

SVP reserveren: reservations [​at​] stedelijk.nl

Dit evenement is onderdeel van het randprogramma bij de tentoonstelling Father, Can’t You See I’m Burning?, die nog tot en met 15 juni te zien is bij de Appel arts centre in Amsterdam. In de tentoonstelling wordt een radicale erfenis verkend aan de hand van een belangrijk historisch non-event: een tentoonstelling van de kunstbeweging Situationist International die nooit heeft plaatsgevonden. In 1959 schreven deze situationisten een voorstel aan directeur Willem Sandberg om een labyrint te bouwen in het Stedelijk Museum. Toen Sandberg hen verplichtte samen te werken met de brandweer vanwege het brandgevaar voor het Stedelijk, trokken de kunstenaars hun voorstel in. Het voorstel, maar ook het performanceprogramma van deze middag, bevraagt in welke mate de instellingen die kunst laten zien ook de voorwaarden van de presentatie van kunst bepalen.

Het programma in het Stedelijk Museum bestaat uit de volgende onderdelen:

Geurinstallatie
Smell is een geurinstallatie van Janek Simon in samenwerking met Laurent-David Garnier. De geur vult een van de museumzalen gedurende één dag en verwijst naar de tentoonstelling uit 1959 die nooit in het Stedelijk werd gerealiseerd. Het werk Smell werd voor het eerst gerealiseerd in kunstcentrum Kronika in Bytom in Polen, in 2006. Het is onderdeel van een serie kunstwerken waarin de kunstenaar de betekenis van het begrip catastrofe, een mogelijk einde van de beschaving, belicht.

De geurinstallatie Smell, van Janek Simon in samenwerking met Laurent-David Garnier, is verplaatst naar de de Appel arts centre. Het zal de hele dag verspreid worden in de Appel op zondag 8 juni en tijdens de finissage op zondag 15 juni.

Persconferentie in Cinema Room
Het ‘simultaangedicht’ van de in Nederland woonachtige kunstenaar Dina Danish wordt door de zes curatoren van het Curatorial Programme uitgevoerd, in de vorm van een persconferentie. Idealiter wordt dit gedicht voorgedragen door Kurt Schwiters, Charlie Chaplin, I.K. Bonset, de belachelijk knappe Lettrist International en Everybody Else.

Verspreiding van verhalen door het museum
Naast de werken van Janek Simon en Dina Danish worden er de gehele dag teksten verspreid door het museum, waar de bezoeker ze toevallig tegenkomt, op vaak verrassende plaatsen. Deze teksten zijn door verschillende auteurs en (kunst)theoretici geschreven, op uitnodiging van de zes curatoren van het Curatorial Programme. Zij reageren op het niet-gerealiseerde tentoonstellingsvoorstel van de situationisten, in het bijzonder op de vraag: wat als het kunstinstituut in vlammen opgaat? De teksten zijn afkomstig van onder anderen Sophia Al Maria, Sebastian Cichocki, Chris Fitzpatrick, Yazan Khalili, Vincenzo Latronico, Vesna Madzoski, Islander Mardi, Aaron Schuster, Eloise Sweetman, Jan Verwoert en Arnisa Zeqo.


Achtergrondinformatie:


De tentoonstelling Father, Can’t You See I’m Burning? is samengesteld door de deelnemers van het Curatorial Programme 2013-14: Renata Cervetto, Kris Dittel, Lara Khaldi, Emma Panza, Aneta Rostkowska en Kate Strain.

Elk jaar organiseren de deelnemers van het Curatorial Programme van de Appel arts centre een evenement in samenwerking met het Stedelijk Museum, als onderdeel van het Public Programme.

Biografieën kunstenaars

Janek Simon laat zich inspireren door wetenschappelijke theorieën en modellen, en de invloed van maatschappelijke veranderingen op disciplines als aardrijkskunde en economie. Het werk van Simon neemt vaak de vorm aan van wiskundige formules en statistische gegevens. De experimentele en anarchistische dimensies van zijn werk komen samen met wetenschappelijke theorieën, de realiteit van het dagelijks leven, sociologische fenomenen en de politiek. Veel van zijn kunstwerken bevatten complexe elektronische systemen, die de kunstenaar maakte op basis van een doe-het-zelf filosofie. Simon blijft bewust zoeken naar praktijken en strategieën die een alternatief vormen voor de hedendaagse cultuur van massaproductie en het heersende systeem binnen de artistieke productie.

Laurent-David Garnier is een kunstenaar en onafhankelijk parfumeur die woont en werkt in Amsterdam. Momenteel studeert hij aan het Sandberg Instituut. Eerder volgde hij opleidingen scheikunde en parfumerie in Parijs en Versailles en werkte hij in de parfumindustrie. Als kunstenaar onderzoekt hij interacties in publieke en private ruimtes door het realiseren van complexe multimediale structuren, vaak in de vorm van geurinstallaties. In zijn werk verkent hij de parameters van de werkelijkheid en de plekken waarin geheugen, performance en ervaring samenkomen en elkaar tegenspreken. Hij werkte onlangs mee aan ‘Welcome to the Jungle’, een performatieve installatie van Andros Zins-Browne (te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2012) en maakte ‘UNSINKABLE DISTANCE’ (Buda-Kortrijk, 2012) en ‘a NOTHING – NO THING of TIME’ (Musée du Quai Branly, Parijs, 2013).

In haar werk combineert Dina Danish de interesse van de conceptuele kunst in taal en structuur met een interesse in humor, misverstanden, verkeerde vertalingen en bijgeloof. Danish won onlangs de Illy Present Future Award van Artissima 18. Haar laatste solotentoonstellingen waren ‘Re-Play: Back in 10 Minutes’ (SpazioA, Pistoia, 2012) en ‘A Matter of Time’ (Galerie Barbara Seiler, Zurich, 2011). Haar werk is opgenomen in groepstentoonstellingen in Kunsthall Oslo, Contemporary Image Collective (CIC) in Cairo in samenwerking met de Kunsthalle Bern, en bij Annet Gelink, Amsterdam. Ze realiseerde Kurt Schwitters’ performance ‘Ursonata’ bij het paviljoen van Cairo op de Amsterdamse Biennale. Danish was artist-in-residence bij de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam in 2009-2010; Fondazione Spinola Banna Per L’Arte, Turijn, 2011; en pist///, Istanbul, 2012. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Met dank aan culture.pl

Cellophane Appels used by Sarah van Lamsweerde – Tell/Sell, a common story Father, Can't You See I'm Burning?

collection (unintended), 2014