lezing/discussie
2011
Presentatie mister Motley – “En/En…

Presentatie mister Motley – “En/En – Amateur en Professional”

28.09.2011
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59

Voertaal: Nederlands
Reserveren: reservation [​at​] deappel.nl
Toegang: 7 Euro, 4,50 (student/ CJP/ 65+)

Het zomernummer mister Motley #28: EN/EN Amateur en Professional onderzoekt de grenzen tussen de professional en de amateur. In de wereld van de kunst wordt het onderscheid benadrukt, betwist of weggepoetst, maar punt van gesprek is het zeker. Rond dit thema organiseert Mister Motley een avond in de Appel met kunstenaars die hun materiaal en inspiratie voor een belangrijk deel vinden in de digitale cultuur, volkskunst en amateurfotografie. Presentatie van de avond is in handen van Hanne Hagenaars, hoofdredacteur van mister Motley.

Programma

Presentatie: Hanne Hagenaars

- 19:00 – 19:10 Klaar van Lippe en Bart Stuart

Samen openen ze de avond met "Ontdek de Amateur in Jezelf".

- 19:10 - 19:30 Rein Jelle Terpstra

Rein Jelle Terpstra vertoont het werk “Dit is een goede plek” dat hij samen met Maria Barnas heeft gemaakt in een psychiatrische inrichting. Het werk is een diaporama, een dia-overvloeiserie (typisch amateurmedium), met beelden waarin de blik van de amateur als leidraad wordt genomen.

- 19:30 – 19:50 Jonas Ohlsson

In zijn werk als beeldend kunstenaar en DJ leent hij uit allerlei bronnen van populaire cultuur en DIY zonder onderscheid te maken tussen hoog en laag, professioneel en amateur. Tijdens de Motley avond neemt hij je mee naar verschillende (internet) bronnen en plekken van inspiratie.

- 19:50 – 20:00 Marcel Dzama, geheime filmpjes

- 20:00 – 20:20 Pauze

- 20:20 – 20:40 Wim Noordhoek leest voor.

- 20:40 – 21:00 Herman Helle

Herman Helle presenteert “Being There” een allesomvattend portret van de wereld. Het is een fotoserie die hij begon in 1986 en die inmiddels uit duizenden foto’s bestaat en nog steeds groeiende is.

- 21:00 - 21:20 Bart Stuart en Klaar van der Lippe

Ben je een professional of een amateur, of allebei tegelijk? Hebben amateurs en professionals veel gemeen? Uit live onderzoek blijkt van wel. Kom en ervaar de tegenstelling in jezelf - speel mee voor de titel 'Super Schepper' van de avond.

- 21:20 – 21:30 Marcel Dzama, geheime filmpjes

Meer over de deelnemers:

Hanne Hagenaars is sinds het begin de hoofdredacteur van mister Motley. Daarnaast organiseert zij het Studium Generale programma voor de Koninklijke Academie in Den Haag en is zij curator voor kunstvereniging Diepenheim. Zij is Associate Professor voor Artez met als onderwerp de relatie tussen kunstonderwijs (VO) en de eigentijdse kunst. Verder is ze jurylid van Koninklijke Subsidie voor de schilderkunst.

Rein Jelle Terpstra is beeldend kunstenaar en richt zich op fotografie en projecten in de openbare ruimte. Hij heeft een beeldarchief van amateurfotografie aangelegd met 55.000 beelden die regelmatig gepubliceerd en tentoongesteld worden. Op dit moment werkt hij aan een boek over waarneming, geheugen en fotografie. www.reinjelleterpstra.nl

Maria Barnas werkt met tekst en beeld. Ze publiceerde romans (Engelen van ijs, 1997 en De Baadster, 2000) en dichtbundels (Twee zonnen, 2003 en Er staat een stad op, 2007) bij de Arbeiderspers. In 2010 verscheen Fantastisch, een bundeling columns voor NRC Handelsblad. Recent beeldend werk (The Living Room) was te zien in Klemm's Gallery, Berlijn.

Jonas Ohlsson is beeldend kunstenaar, muzikant en DJ. Door zijn directe en associatieve manier van werken is geen onderwerp veilig. Van politiek-maatschappelijke onderwerpen, populaire cultuur tot seks, drugs, leven en dood.

Marcel Dzama is beeldend kunstenaar en maakt diorama’s, tekeningen, sculpturen, schilderijen en filmpjes waar hij binnen een sprookjesachtige verbeeldingswereld de meest gruwelijke onderwerpen aan de orde stelt. Hij woont en werkt in New York.

Bart Stuart en Klaar van der Lippe zijn beide kunstenaars. Hun taak? Lastige vragen stellen. Andere antwoorden geven. Ze denken mee over gebieden en gebouwen. ‘We zoeken de buitenwereld op. We willen geen kunst maken om in een museum te verstoppen. Maar we willen door onze voorstellen ervaarbaar te maken hoe het anders kan.’

Herman Helle is beeldend kunstenaar en ontwerper. Hij maakte maquettes voor Rem Koolhaas, stedenbouwkundigen en diverse gemeenten. Sinds 1998 maakt hij deel uit van theatergroep Hotel Modern. Hij begon in 1986 met de fotoserie Being There, een allesomvattend portret van de wereld, dat inmiddels uit duizenden foto’s bestaat, en nog steeds groeiende is. www.hotelmodern.nl

Wim Noordhoek is schrijver en radiomaker. Hij is elke week te horen in VPRO's “De Avonden”, als reporter, bespreker van tentoonstellingen en in gesprek met Arnon Grunberg. En dagelijks te lezen.