Elasticsearch error: No alive nodes found in your cluster super feelings episode 1: Jota Mombaça – sinking could be - Archief - de Appel Amsterdam
tentoonstelling
2022
super feelings episode 1: Jota Mombaça…

super feelings episode 1: Jota Mombaça – sinking could be

16–25.09.2022
12:00–18:00
Opening: 15 sep. 19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

super feelings is een vierdelige tentoonstelling, publiek programma en reader, die zich bij de Appel outvouwt gedurende de herfstmaanden van september, oktober en november 2022. super feelings is ontwikkeld door de deelnemers van het Curatiorial Programme 2022.

an elevation

thinking about you. in the sand,
dry and fluid - the wind blowing
you shape-shifting

are we these images?1

We zijn vereerd de kunstenaar Jota Mombaça te mogen verwelkomen voor episode 1 van super feelings: sinking could be. In deze episode, die zowel een performance is als het residu ervan, laat Mombaça de Aula baden in blauw licht en de vloer bedekken met een tijdelijk landschap van zandduinen.

sinking could be is een vervolg op een reeks recente locatie-specifieke performances, waarin Mombaça werkt met een assemblage van materialen, waaronder blauw licht, geluid en textiel van katoen. Deze materialen vormen onderdeel van Mombaça's praktijk en materiële onderzoek naar de wijze waarop de elementen hun omgeving aftasten. Dit onderzoek voert langs en door de wateren van de Venetiaanse lagune tot aan de archipel van Stockholm in de Oostzee, en meest recentelijk, de Amsterdamse grachten. Voor sinking could be breidt Mombaça het onderzoek uit naar de kustlijn en de veranderlijke vorm van zand, door de aanwezigheid op te roepen van de nabijgelegen Sloterplas in Nieuw-West, waar zand werd gewonnen voor de bouw van de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden. Herinnert een duin zich de oceaan; herinnert het zand zich de aanraking van het water?

Ingegraven in de zandduinen van sinking could be liggen de nieuwe, in opdracht gemaakte, sculpturen van Mombaça. De metalen sculpturen zijn met water uitgesneden naar de lijnen van de tekeningen van de kunstenaar en omwikkeld met katoenen textiel. Voorafgaand aan de opening zijn de sculpturen twee weken lang ondergedompeld in de gracht naast de Rijksakademie in Amsterdam, waar Mombaça momenteel in residentie is.

‘sinking could be derives from an ongoing investigation on the radical performativity of sinking, and it unfolds from a sensorial and material engagement with the planet, a transitional mode of inquiry committed to the preservation of possibility.’ – Jota Mombaça

Op 15 september 2022 verwelkomen wij Jota Mombaça in samenwerking met Tessa Mars voor de performance van sinking could be. Na de performance zal episode 1 tien dagen lang te zien zijn in de Appel van 16 september t/m zondag 25 september 2022, van 12:00 tot 18:00 uur.

Over de kunstenaars

Jota Mombaça is een interdisciplinaire kunstenaar wiens werk zich ontvouwt door het gebruik van verschillende media. De sonische en visuele eigenschappen van woorden speelt een belangrijke rol in hun praktijk, die vaak gerelateerd is aan anti-koloniale kritiek en gender non-conformiteit. Momenteel is hen geïnteresseerd in het onderzoek naar de gewaarwording van elementaire vormen, antikoloniale verbeelding en de relatie tussen een gebrek aan transparantie en zelfbehoud in de ervaring van geracialiseerde trans-kunstenaars in de geglobaliseerde kunstwereld. Hun werk is gepresenteerd in verschillende institutionele organisaties, zoals de 32e en 34e Biënnale van São Paulo (2016 en 2020/2021), de 22e Biënnale van Sydney (2020), de 10e Biënnale van Berlijn (2018) en de 46e Salon Nacional de Artistas in Colombia (2019).

Tessa Mars is een Haïtiaanse beeldend kunstenaar. Haar verhalen en beelden zijn transformatieve middelen voor overleving, empowerment en genezing. In haar recente werk onderzoekt ze migratie en het gevoel van dwalen en ergens thuis horen; onderwerpen die vaak centraal staan in de verhalen van gemarginaliseerde groepen. Door middel van audio-opnames, schilderijen en objecten van papier-maché verbeeldt Mars de spirituele ruimte als een continuüm dat mensen en land door de tijd heen verbindt. Een ruimte waar de werkelijkheid wordt gevormd door behoefte, intuïtie en het navertellen van ervaringen. Haar werk maakt momenteel deel uit van de tentoonstelling Who Tells a Tale adds a Tail in het Denver Art Museum.

super feelings episode 1: Jota Mombaça – sinking could be Script and text – Opening performance

archive, 2022

1   – Jota Mombaça, gedeelte uit sinking could be, 2022