tentoonstelling
2022
super feelings episode 3: Thuy-Han…

super feelings episode 3: Thuy-Han Nguyen-Chi – into the earth below, the blue blur of bones

14–23.10.2022
12:00–18:00
Opening: 13 oktober 2022 om 19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

super feelings is a four-part exhibition, event programme and reader, which unfolds at de Appel throughout the autumn months of September, October and November 2022. super feelings is developed by the participants of this year’s Curatorial Programme.

Why was I capable of opening my eyes and seeing
while being underwater as if I was overwater?
1

The ocean shored up clay and similar matter, that shored up the slope, that shored up the mirrors. The mind shored up thoughts and memories, that shored up points of view, that shored up the swaying glances of the eyes. Small bits of sediment dropped away from the sand flats into the ocean. Small bits of perception dropped away from the edges of eyesight. Sight consisted of knotted reflections bouncing off and on the mirrors and the eyes. Every clear view slipped into its own abstract slump. All viewpoints choked and died on the tepidity of the salty air. Vision sagged, caved in, and broke apart.2

De herfst is aangebroken en episode 3 van super feelings spoelt aan in de Aula van de Appel. Op donderdag 13 oktober ben je van harte uitgenodigd voor de opening van into the earth below, the blue blur of bones van kunstenaar Thuy-Han Nguyen-Chi. Nguyen-Chi presenteert een nieuwe installatie voor haar film Into The Violet Belly (2022), onlangs gepresenteerd op de 12e editie van de Berlijn Biënnale.

De film vertelt het verhaal van een vrouw die aan het einde van de Amerikaanse oorlog in Vietnam, naar Thailand en uiteindelijk naar Duitsland reist. Het gesprek tussen de co-regisseurs Nguyen-Chi en haar moeder Thuyen Hoa vormt een rode draad in deze film, waarin hun familiegeschiedenis, mythologieën en herinneringen worden blootgelegd en uitgediept. De camera draait; zee wordt lucht; een mythologisch wezen wordt geboren langs een rotsachtige kustlijn; een vrouw springt in de Zuid-Chinese Zee; een rottend karkas drijft in de zee; alles wordt blauw.

Voor episode 3 van super feelings presenteert Nguyen-Chi voor de film Into The Violet Belly een nieuwe installatie speciaal vormgegeven voor de Aula die in relatie staat tot de architectuur van de ruimte en de recente geschiedenis van het (school)gebouw als tijdelijke opvangcentrum voor vluchtelingen. Scherven van spiegels dringen door het scherm en zijn aangespoeld op de zandvlakte. Ze reflecteren en breken met de architectuur en omgeving van de Appel. Tegelijkertijd vervormen en bevragen ze de betrouwbaarheid van het beeld dat geprojecteerd wordt.

Op 13 oktober nodigt Thuy-Han Nguyen-Chi zanger en cellist Franziska Aigner (Frankie) uit om in de Aula een concert te geven waarin zij de soundtrack van Into The Violet Belly zal uitvoeren – een nummer gebaseerd op het gedicht Learning Late Letters van de Vietnamese schrijver, vertaler en curator Quyen Nguyen-Hoang. Daarnaast zal Frankie een aantal nummers van haar debuutalbum Styx spelen. Na de performance zal episode 3 tien achtereenvolgende dagen lang te zien zijn in de Appel, van vrijdag 15 oktober t/m zondag 23 oktober 2022, van 12:00 tot 18:00 uur.

Over de kunstenaars

Het werk van kunstenaar Thuy-Han Nguyen-Chi omvat zowel interdisciplinair onderzoek als sculptuur, installatie en bewegend beeld. Haar werk verkent de vrijheid van verbeelding op het kruispunt van regie en filmtheorie, documentaire en fictie en het individuele versus het collectieve geheugen en individuele versus collectieve geschiedenissen. Ze studeerde Beeldende Kunst aan de Städelschule en Film aan de School of the Art Institute of Chicago en doet momenteel een PhD aan de Universiteit van Westminster. Nguyen-Chi's werk werd onlangs onder meer tentoongesteld in Art Hub, Copenhagen; Villa Medici, Rome; Whitechapel Gallery, Londen; de 12e Berlijnse Biënnale en het 60e New York Film Festival. Ze woont en werkt in Berlijn en London.

Frankie (Franziska Aigner) werkt op het gebied van muziek, filosofie en performance. Ze studeerde choreografie en dans aan P.A.R.T.S. (Brussel) onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Frankie werkte samen met kunstenaar Anne Imhof aan verschillende voorstellingen waaronder FAUST (2017), waarvoor ze de muziek uitvoerde en componeerde (uitgebracht als LP op PAN in 2019). In 2019 nam ze deel aan het vocaal ensemble van Holly Herndon, waarmee ze over de hele wereld optrad. Tot op heden werkt Frankie onder ander samen met choreograaf William Forsythe en filmmaker Austin Jack Lynch. In 2020 voltooide Frankie haar PhD aan het Centre for Research in Modern European Philosophy (CRMEP) in Londen. Momenteel is ze docent filosofie aan het New Centre for Research and Practice in Michigan.

See also
1   Een vraag die de hoofdrolspeler in Into The Violet Belly (2022) zichzelf stelt.
2   This is a reformulation of Robert Smithson’s Eight Mirror Displacement in: “Incidents of Mirror-Travel in The Yucatan,” Artforum, accessed October 5th, 2022, https://www.artforum.com/print/196907/incidents-of-mirror-travel-in-the-yucatan-36477.