tentoonstelling
2022
super feelings episode 2: Paola Siri…

super feelings episode 2: Paola Siri Renard – what will you be then Oneiroi? – glamour

30.09.2022–09.09.2021
12:00–18:00
Opening: 29 september 19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

super feelings is een vierdelige tentoonstelling, publiek programma en reader, die zich bij de Appel outvouwt gedurende de herfstmaanden van september, oktober en november 2022. super feelings is ontwikkeld door de deelnemers van het Curatiorial Programme 2022.

W is for Worry (thumb)
F is for Fear (index finger)
A is for Anger (middle finger)
S is for Sadness / Grief (ring finger)
T is for Trying To / Pretence (little finger)
1

Paola Siri Renard vormt de tweede tentakel van super feelings en reageert op het blauwe licht en het zand van episode 1; het residu dat werd achtergelaten door Jota Mombaça en Tessa Mars. what will you be then Oneiroi? – glamour bestaat uit een reeks sculpturale mutanten die zijn aangespoeld op de zandbodem van de Aula en verspreid door de ruimte hangen. 'Oneiroi' in de titel verwijst naar de gevleugelde daemonen (geesten) uit de Griekse mythologie. Men geloofde destijds dat deze boodschappers elke nacht dromen naar de stervelingen brachten via twee poorten: de één gemaakt van hoorn, die waarheidsgetrouwe en voorspellende dromen bracht en de andere van ivoor, die alleen valse en betekenisloze dromen bracht.

Renard omschrijft haar sculpturen als 'testinstrumenten', waarin architectonische motieven en mythologische elementen zoals rollen, schelpen, hoorns en acanthusbladeren (van een hermafrodiete plant) zijn verweven. Hun vormen suggereren exoskeletten, fossielen en cocons, die zijn uitvergroot tot menselijke schaal en ze nodigen uit om aangeraakt te worden. Voor what will you be then Oneiroi? – glamour creëert Renard nieuwe ondersteunende structuren van metalen armaturen en touwen, om de sculpturen in de Aula van de Appel te ankeren.

‘In Greek Mythology, Apollo tried to kidnap Acantha. As she scratched his face, he transformed her into a spiny plant, the Acanthus, reducing her to a contemplative, unreachable thing.’

– Paola Siri Renard


Op 29 september 2022 nodigt Paola Siri Renard kunstenaar Mira Mann uit, begeleid door musicus Sol-i So, om episode 2: what will you be then Oneiroi? – glamour te openen met een performance van Mann: let me tell you en detail (songs of the underwater palace). Voor de performance haalt Mann inspiratie uit het Koreaanse volksverhaal Sugungga (Het Lied van het Onderwaterpaleis) door middel van zang, Soribuk trommel en beweging. Sugungga is een van de vijf overgebleven verhalen uit de Koreaanse muzikale pansori-storytelling traditie uit de zeventiende eeuw. Na de performance zal episode 2 tien achtereenvolgende dagen lang te zien zijn in de Appel, van vrijdag 30 september t/m zondag 9 oktober 2022, van 12:00 tot 18:00 uur.

Over de kunstenaars 

Paola Siri Renard is een beeldend kunstenaar met een Martinikaanse en Zweedse achtergrond. Renard definieert haar sculpturale praktijk als 'micro-architecturen', waarbij ze elementen uit de westerse klassieke architectuur, de Griekse mythologie en natuurlijke vormen overneemt en uitvergroot. In haar sculpturen muteren en interacteren geologische processen zoals afslijting en fossilisatie met ornamentale motieven. Het werk van Renard onthult de bedrieglijke architectonische en politieke structuren die vorm geven aan de openbare ruimte en onze sociale interacties. Door zich deze dominante architectonische vormen toe te eigenen bevraagt Renard de ontwikkeling van onze gestructureerde omgeving waarin bepaalde identiteiten worden ingesloten, en anderen juist buitengesloten. Renard is momenteel resident aan het HISK, België; eerder was ze gast-resident aan de Kunstakademie Düsseldorf, Duitsland. Ze woont en werkt afwisselend in Parijs en Gent.

In hun kunstpraktijk vertrekt Mira Mann (1993, Frankfurt am Main) vanuit een locatiespecifieke werkwijze, bewegend beeld en crossmediale settings. Mann gebruikt fictieve ruimten en storytelling als medium voor het visualiseren van sociale structuren, het collectieve geheugen, en nieuwe verhalen over identiteit. In hun discursieve scenografieën onderzoekt Mann de transculturele relaties tussen menselijke en niet-menselijke actoren en de vervaging die ontstaat tussen domeinen zoals ervaring en herinnering, realiteit en fictie. Mann's performances en werk waren onder meer te zien in Kunstverein Bielefeld; Galerie D R E I, Galerie Max Mayer; Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Rosa Stern, München; Lantz'scher Skulpturenpark, Düsseldorf; PiK Deutz, Keulen; Urbane Künste Ruhr & Dortmunder Kunstverein. Hen woont en werkt momenteel in Düsseldorf.

Sol-i So (1990, Jeonju) is componist, zanger en percussionist. So componeert hedendaagse muziek met invloeden van traditionele Koreaanse muziek, dans en drama en maakt deel uit van verschillende hedendaagse en traditionele Koreaanse ensembles. Daarnaast doceert So Koreaanse zang aan de Culturele Afdeling van de Ambassade van de Republiek Korea in Berlijn en geeft ze verschillende workshops en seminars. So behaalde haar bachelor in Koreaanse zang en acteren aan de Chung Ang University in Zuid-Korea. Van 2016 tot 2021 studeerde ze compositie aan de Hogeschool voor Muziek Carl Maria von Weber, Dresden en in 2022 voltooide ze haar Master of Arts aan de University of the Arts, Bern.

See also
1   – get rid of Worry FAST / Jin Shin Jyutsu instructies