presentatie
2017
AVAILABLE SPACES: presentatie van twee…

AVAILABLE SPACES: presentatie van twee reeksen tekeningen van Christine Sun Kim

06.05–19.08.2017
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
   
De tekenreeks Available Spaces for Composers (2016) en Just Music (2017) ontwikkelen alternatieve manieren van muzieknotatie die zijn ontstaan door jarenlang te werken met parameters voor geluid van American Sign Language (ASL) tolken en met het lezen van ondertitelingen op televisie en bij films.
 Te zien tot 19 augustus van 12:00 tot 18:00.

*FOOTNOTES #1: Giuseppe Chiari In deze FOOTNOTES een presentatie van een visuele partituur van Giuseppe Chiari (1926 – 2007) die leunt tegen Christine Sun Kim’s ingewikkelde visuele representaties van geluid door tekening. Met de visuele instructies voor een compositie, omzeilt Chiari de traditionele modi van muzikale notatie. Hij beschouwt een partituur niet alleen “als basis voor het produceren van geluid, maar ook als een schilderij om naar te kijken, waarbij de noten en de representatie van de gebaren visuele elementen worden”.

In 1979 werd Giuseppe Chiari uitgenodigd door De Appel-curator Josine Van Droffelaar voor het Holland Festival. Hij heeft drie concerten uitgevoerd: in Amsterdam, Groningen en Rotterdam.

De FOOTNOTES presentatie is gebaseerd op een visuele score die onlangs (opnieuw) is ontdekt in het De Appel Archief, en die voor de bovenstaande optredens werd gebruikt. De score is te zien, naast een videoregistratie van de uitvoering in 1979 in Groningen.

Giuseppe Chiari was een kunstenaar, componist en filosoof. Hij was onderdeel van Fluxus en Gruppo 70 en een voorvechter van intermedia werken tussen muziek, spraak, gebaar en beeld.

FOOTNOTES is een nieuwe, herhalende tentoonstelling in De Appel. Het doel is verder te bouwen aan een motief uit de hoofdtentoonstelling ofwel deze te deconstrueren of te becommentariëren vanuit het De Appel Archief of een historisch perspectief.

  • 1 Schipluidenlaan 12, Amsterdam, Netherlands

EDITIONS #01 CSK / Christine Sun Kim

collection (unintended), 2017

See also