educatie
2018
School Workshop Tamás Kaszás

School Workshop Tamás Kaszás

27.01–31.03.2018
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Wat als ons huidig economisch systeem ineenstort en alle technologie ophoudt te bestaan? Hoe kunnen we dan samenleven? Als antwoord hierop verbeeldt de Hongaarse kunstenaar Tamás Kaszás doe-het-zelf overlevingstechnieken, die aanzetten tot nieuwe vormen van samenleven. Zijn tentoonstelling SCI FI AGIT PROP was te zien bij De Appel van 27 januari tot 31 maart 2018.

In de tentoonstelling zijn sculpturen, posters en pamfletten over een fictieve toekomst te zien. De kunstenaar probeert zich te verbeelden hoe we kunnen samenleven in een wereld zonder machines en elektriciteit, gaan we dan weer leven zoals het heel lang geleden was? Hoe komen we aan drinkwater? Hoe kunnen we communiceren zonder Facebook of WhatsApp?

Voor de tentoonstelling van Tamás Kaszás hebben we een serie van workshops ontwikkeld voor het basisonderwijs. Deze workshop bestond uit twee delen. In het eerste deel richten de kinderen zich vooral op het beleven en onderzoeken van het werk van Kaszás. Wat zie je? Welke beeldtaal gebruikt de kunstenaar? Waar gaat het over? Welk beeld heb jij voor de toekomst moest onze huidige technologie niet bestaan? Hoe kunnen we nog met elkaar communiceren en samenleven? Hun ideeën gaan de leerlingen zelf vormgeven in een beeld en/of tekst.

Het tweede deel van de workshop is ontwikkeld samen met het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Hier gaan de kinderen dieper in op de inhoudelijke boodschap en beeldtaal van Kaszás. De beelden zijn posters/pamfletten met een boodschap erop. Wat zeggen ze? Met het toekomstbeeld dat de kinderen zelf eerder geschetst hebben gingen ze verder. Welk pamflet willen zij zelf maken? Welke boodschap willen zij erop zetten? En hoe? Waar toe willen ze de mensen oproepen?

Tijdens deze workshop hebben de leerlingen zelf nagedacht over nieuwe vormen van samenleven en hoe zij hun ideeën vorm kunnen geven om zo te communiceren via een beeld of tekst. De leerlingen leerde ook kritisch nadenken over het begrip tijd (verleden en toekomst) en de ‘duurzaamheid’ van onze huidige technologie.


Bekijk ook:

Tamás Kaszás: SCI FI AGIT PROP )
Opening SCI FI AGIT PROP by Tamás Kaszás at de appel )
A SCI FI SYMPOSIUM )
( Tamás Kaszás Workshop )
( Ensemble van Vaardigheden )
Voor meer informatie over alle educatie projecten:
( Educatie )
See also