tentoonstelling
2018
Tamás Kaszás: SCI FI AGIT PROP

Tamás Kaszás: SCI FI AGIT PROP

27.01–31.03.2018
Opening: 2018-01-27 16:00:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
Openingstijden tentoonstelling Woensdag t/m zaterdag, 14:00 – 18:00
Met zijn iconische houtsnede We Are All from Pangaea uit 2011 neemt de Hongaarse kunstenaar Tamás Kaszás ons twee miljoen jaar terug in de tijd. We keren terug naar een tijdperk met slechts één continent, vol van leven, omgeven door slechts één enkele zee. Voor Kaszás representeert deze ingebeelde terugkeer naar het supercontinent Pangaea (zoals de Duitse geofysicus Alfred Wegener het benoemde) de mogelijkheid van een herstart; een hypothetisch nulpunt.

Het terugkeren in de tijd om ruimte te scheppen voor het denken van een alternatieve toekomst, is kenmerkend voor de praktijk van Tamás Kaszás. In zijn uitnodiging om in het spoor van nakende politieke, economische of technologische inzinkingen na te denken over de toekomst, schuilt echter ook het provocatieve statement dat we niet hoeven te wachten tot deze rampscenario's zich daadwerkelijk voltrekken – ze zijn immers reeds volop aan de gang.

Tamás Kaszás vindt inspiratie in de minder gekende, maar daarom niet minder rijke erfenis van de historische avant-garde in Oost-Europa. Preciezer gesteld ontleedt de kunstenaar de innovatieve manier waarop de avant-garde gebruik maakte van (toen relatief nieuwe) reclame- en presentatiestrategieën.

SCI FI AGIT PROP is een tentoonstelling die zich afspeelt in een denkbeeldige toekomst waarin Tamás Kaszás DIY-technieken voor onze aanstaande overleving visualiseert. Speculerend over vragen van collectieve en solidaire overlevingstechnieken, toont deze tentoonstelling nieuwe manieren van leven in een post-digitale, post-market, post-industriële stedelijke context, via, wat de kunstenaar "the science fiction of agitative propaganda" noemt.

SCI FI AGIT PROP vindt gelijktijdig plaats in Netwerk Aalst en De Appel Amsterdam en sluit aan op de stedelijke context van beide instellingen: enerzijds de gentri catie waarvan Amsterdam Nieuw-West getuige is, en anderzijds de post-industriële context van Aalst. Hoe verandert onze blik op deze stedelijke gebieden wanneer Tamás er een alternatieve realiteit voor bedenkt?

Curators van SCI FI AGIT PROP: Els Silvrants-Barclay, Niels Van Tomme, Pieternel Vermoortel en Piet Mertens.

00:00
Getuigenis van een bezoek aan SCI AGIT PROP door Teun Grondman student afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie (Only in Dutch available). 

Werk in de openbare ruimte: Mirage (Amsterdam, 2018)

Chris Lebeaustraat 4 1062 DC Amsterdam

10-minuten wandelen vanaf De Appel Klik hier voor de routebeschrijving

EDITIONS #03 Tamás Kaszás

collection (unintended), 2018

See also