educatie
2018
Ensemble of Skills

Ensemble of Skills

27.01–31.03.2018
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Data: 17.02, 03.03, 17.03, 24.03
14:00 - 16:00
Gratis

"Wij stellen een informele aanpak voor ten opzichte van steden en andere plaatsen waar mensen wonen: de behoefte aan gespecialiseerde professionals wordt vervangen door een gemeenschap van gedeelde vaardigheden." Tamás Kaszás, 2011

Ensemble is een terugkerend educatie programma van de Appel waarbij polyfone stemmen, ideëen en ervaringen worden verzameld, die gerelateerd zijn aan de hoofdthema's van de tentoonstellingen van de Appel.

Doe mee aan 'Ensemble of Skills' dat plaatsvindt tijdens de tentoonstelling SCI FI AGIT PROP van de Hongaarse kunstenaar Tamás Kaszás en onderzoek samen met ons welke toekomstscenario's we ons kunnen voorstellen in het geval van politieke, economische, or technologische ineenstorting. Kaszás stelt dat we niet moeten wachten totdat deze ineenstorting plaatsvindt, en dat ze in feite al aan het gebeuren zijn om ons heen.

Tijdens vier sessies verzamelt Ensemble of Skills kennis en vaardigheden uit het verleden en het heden, om een toekomstige samenleving te bouwen. We denken opnieuw na over de economische, politieke en sociale aspecten van de samenleving van vandaag. Ook analyseren we hoe mensen de toekomst zien, en hoe de toekomst wordt voorgesteld in politiek, literatuur, films en grafisch design. We verzamelen ideëen over hoe de deelnemers hun eigen toekomst zien, gebaseerd op de eigen, dagelijkse levens.

Het Ensemble verbeeldt en bouwt niewe manieren om samen te leven. Gebaseerd op de kennis en vaardigheden van de groep deelnemers bouwen we functionele objecten om te overleven in een technologisch gebroken wereld, zoals structuren voor publieke communicatie, arbeid, water, voedsel en energievoorziening. Het ontwerp van de objecten wordt ontwikkeld vanuit de nieuwe verbeelding van collectieve stategieen en manieren van leven.

Ex-Artists Collective (Anikó Loránt and Tamás Kaszás), “Amphibian (bulletin-board/yurt or theory/practice),” 2011, mixed-media installation. Irokéz Collection, Szombathely, Hungary. Image courtesy of the artist. Photo by Horváth Balázs.

Zaterdag 17.02
14:00 - 16:00

Tijdens de eerste sessie analyseren we de structuren die Kaszás ontwikkelde voor mensen om samen te komen en hun ideëen te delen. Wat voor structuur brengt mensen samen? Welke soort structuren creëren een veilige omgeving om ideëen en kennis te delen? Hoe kunnen we deze vervolgens delen? Hoe stimuleert een omgeving dialoog? Hoe bouwen we een structuur tot een plaats waar een gevoel van saamhorigheid heerst? Na deze brainstorm bouwen we de verbeelde structuur: dit is de plaats van samenkomst voor de Ensemble of Skills.

“Je kunt de Revolutie niet kopen. Je kunt de Revolutie niet maken. Je kunt de Revolutie alleen maar zijn. Het zit in je geest, of het is nergens." ― Ursula K. Le Guin, The Dispossessed, 1974

The two worlds Urras and Anarres from the book The Dispossessed by Ursula Le Guin.

Zaterdag 03.03
14:00 – 16:00

De tweede Ensemble-sessie is een leessessie met teksten van het boek The Dispossessed van Ursula K. Le Guin. De tekst wordt gelezen binnen de strutuur die we tijdens de eerste sessie hebben gebouwd. Tussen de lezingen door zullen we koken en de onderwerpen zoals arbeid, gender, ecologie, communicatie en politiek zoals Le Guin deze adresseert in haar science-fiction werk. Tijdens deze sessie bepaalt de groep welke collectieve strategieën ze verder willen ontwikkelen tijdens de laatste twee sessies.

Visual Aid Model No.1 by Tamás Kaszás, 2016

Zaterdag 17.03
14:00 - 16:00

Tijdens de derde Ensemble of Skills bouwen we verder aan verschillende manieren van samenleven. Tijdens deze sessie ontwikkelen we een ritme van geluiden om zo vaardigheden te delen, en het nadenken over samen delen te stimuleren. Hoe delen mensen vandaag de dag in onze samenleving? Zit er een ongelijkheid in delen? Wat kunnen we eigenlijk delen in een wereld zonder onze huidige technologische en economische systemen? Samen met Renas Arif maken we onze eigen geluidsinstrumenten en formuleren we antwoorden op bovengenoemde vragen.

Saturday 24.03
14:00 – 16:00

Gedurende de laatste sessie van Ensemble of Skills kijken we terug op alle kennis en ideëen die we hebben verzameld tijdens de voorgaande sessies. We verbinden de verzamelde ideëen aan de kunstwerken die gepresenteerd worden tijdens SCI FI AGIT PROP van Tamás Kaszás en we integreren de ideëen in de structuur die we tijdens Ensemble of Skills hebben opgebouwd. Aan het einde van de sessie presenteren we de uitkomsten aan het publiek.

EDITIONS #03 Tamás Kaszás

collection (unintended), 2018