tentoonstelling
2017
Muntadas Activating Artifacts: About…

Muntadas Activating Artifacts: About Academia

11.02–16.04.2017
Opening: 11 februari 2017, 16:00
a rose is a rose is a rose, Rozenstraat 59, Amsterdam

Het tentoonstellingsprogramma van De Appel opent in zijn vernieuwde, nomadische vorm met een solopresentatie van de Spaanse kunstenaar Muntadas: Activating Artifacts: About Academia. De tentoonstelling vindt plaats op de Rozenstraat 59, Amsterdam, en in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Activating Artifacts: About Academia is een nieuw tentoonstellingsproject van Antoni Muntadas dat een ​​interdisciplinaire dialoog over zowel de beperkingen als nieuwe mogelijkheden van het hoger onderwijs wil faciliteren.

De tentoonstelling opent deuren om ons kritisch te engageren met de structuur en functie van het wereldwijde universitaire systeem. Zij doet dit via een verkenning van onderwerpen zoals privatisering, corporatisation, gentrification en globalisering en via het onderzoeken van de complexe relatie tussen de productie van kennis en de economische belangen die dat genereert. Hoewel Activating Artifacts: About Academia geïnitieerd en geproduceerd is in een Amerikaanse context, kan het gelijktijdig "geactiveerd" worden als middel om deze zaken te bestuderen vanuit verschillende geo-culturele educatieve contexten waarin deze processen hun weerklank vinden.

De tentoonstelling voltooit Muntadas's About Academia project met de opdracht voor een tweede deel van het project. Terwijl About Academia I (2011), dat geproduceerd en gepresenteerd werd door op het Carpenter Center for the Visual Arts in Harvard, zich richt op de bovengenoemde kwesties vanuit het perspectief van hoogleraren en docenten, gaat About Academia II (2017) verder in op deze thema's uitsluitend vanuit het standpunt van studenten. Bestaande uit twee uitgebreide drie-channel video-installaties met lopende teksten, video-interviews en foto's van de campus architectuur, evenals een uitgewerkte architectonische installatie, is de tentoonstelling een open ruimte voor het kritisch onderzoeken van academisch onderwijs.

De kunstenaar stelt:

"Dit project is een artefact, een bijna antropologisch artefact dat geactiveerd moet worden. Het vertegenwoordigt een bepaalde context en onderzoekt problemen die gedurende een langere tijdsperiode en op een bepaalde plaats relevant zijn. Het is een instrument om de discussie te openen."

De curator reageert:

“Dat het project vertaald en gepresenteerd mag worden in hieropvolgende contexten wereldwijd, en dat het een duurzame voortzetting mag zijn van de kritische vragen over de academische wereld en de sociaal-politieke omstandigheden die onvermijdelijk kennisinstituten vormgeven.”


Activating Artifacts: About Academia wordt geproduceerd door het Center for Art, Design and Visual Culture aan de University of Maryland Baltimore County in samenwerking met De Appel.

De Amsterdamse presentatie biedt een recontextualisering van de oorspronkelijke Baltimore tentoonstelling en onderzoekt de thema's vanuit een Europese context. Om dit proces te faciliteren organiseert De Appel, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, een seminar bij UvA’s VOX-POP ruimte. Datum en lijst van sprekers worden via de website van De Appel bekend gemaakt.

Een aanvullende FOOTNOTES presentatie, georganiseerd door De Appel Curatorial Programme deelnemers Mira Asriningtyas, Lucrezia Calabrò Visconti and Shona Mei Findlay, is te zien bij de UvA Turfdraagsterpad 15-17, tweede verdieping. De tentoonstelling presenteert vier historische case studies van kunstenaars die academische structuren oprichtten.

Onder de noemer DISCOURSES vindt een publieksprogramma plaats bestaande uit een seminar over het hoger onderwijs, een boekpresentatie en rondleidingen. Deze activiteiten vinden zowel plaats op de Rozenstraat als UvA’s VOX-POP ruimte op Binnengasthuisstraat 9, Amsterdam. Meer informatie is binnenkort beschikbaar.

Het boek Activating Artifacts: About Academia wordt gedistribueerd door D.A.P. / Distributed Art Publishers en Idea Books. Samengesteld door Niels Van Tomme. Teksten zijn van José Luis Falconi, Olivia Muñoz-Rojas and Daniel Tucker. Reproducties van kunstwerken en een visueel essay van Muntadas. Ontworpen door Ruud Ruttens en Jeroen Wille. Gepubliceerd door het The Center for Art, Design and Visual Culture.

Het programma van De Appel wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.Opening

11 februari 2017 om 16:00

Inleiding door directeur Niels Van Tomme om 17:00

Locatie

ROZENSTRAAT | a rose is a rose is a rose...

Rozenstraat 59, Amsterdam


Open van woensdag tot zondag, 12: 00-18: 00

Muntadas – Activating Artifacts: About Academia

affiche, 2017

Muntadas – Activating Artifacts: About Academia in Baltimore

affiche, 2017

See also