tentoonstelling
2017
FOOTNOTES #0: Good Luck See You After…

FOOTNOTES #0: Good Luck, See You After the Revolution

11.02–16.04.2017
Opening: Opening zaterdag 11 februari 2017, 15u
UvA Art History Department, Turfdraagsterpad 15-17, Amsterdam

De FOOTNOTES presentatie Good Luck, See You After the Revolution verhoudt zich tot Antoni Muntadas' solo-tentoonstelling About Academia: Activating Artifacts door radicale onderwijsprogramma's in de kunsten uit te lichten. De presentatie doet dit via een zeer selectieve genealogie die eindigt in de oprichting van het Center for Advanced Visual Studies aan MIT, het experimentele kunst- en onderzoeksplatform waar Muntadas in 1977 voor het eerst te gast was. Een aantal jaren later zou de kunstenaar een 24-jaar lange professionele relatie met MIT ingaan. Het werd zijn meest langdurig academisch engagement in een carrière die wordt gekenmerkt door verschillende uiteenzettingen met pedagogische contexten van over de hele wereld.

Good Luck, See You After the Revolution neemt als startpunt de fotocollage "Good Luck, Bauhaus and Berlin Comrades, and See You After the Revolution”, waar Ivana Tomljenović in 1930 aan begon maar die pas 50 jaar later werd voltooid. Tomljenović, een leerling van het Bauhaus, verliet de school in een daad van solidariteit met andere studenten die in 1930 werden verbannen als gevolg van uiteenlopende politieke overtuigingen met die van het nationaal-socialisme in Duitsland.

Dit evenement en het verhaal van Tomljenović zijn het uitgangspunt voor een vertelling van de Bauhaus genealogie (Duitsland, Weimar, 1919-1925, Dessau, 1925-1932, Berlijn, 1932-1933), Black Mountain College (North Carolina, USA, 1933 - 1957), New Bauhaus (Chicago, USA, 1937 tot aan de ontwikkeling van het IIT Institute of Design in 1949) en het Center for Advanced Visual Studies - MIT (Cambridge, Massachusetts, VS, 1967, tegenwoordig bekend als het MIT Program in Art, Culture and Technology (ACT)) met een specifieke focus op hun politieke betekenis als promotors van kritisch denken en als centra voor radicale experimenten binnen de hedendaagse kunst en onderwijs.

De genealogie brengt invloedrijke historische figuren naar voren die een centrale rol speelden in de ontwikkeling van deze radicale scholen en toont dat de wortels van hun biografieën teruggaan op politieke strijd tegen autoritaire machten. Good Luck, See You After the Revolution is gericht op het blootleggen van de relaties tussen deze figuren wiens visie invloed had op de manier waarop we kunst, onderwijs en cultuur vandaag de dag benaderen.De eerste FOOTNOTES presentatie van de 2017 wordt georganiseerd door De Appel Curatorial Programme deelnemers Mira Asriningtyas, Lucrezia Calabrò Visconti en Shona Mei Findlay.

Good Luck, See You After the Revolution is te zien in de Art History Department van de UvA, Turfdraagsterpad 15-17, tweede verdieping. Open van 11 februari tot 16 april 2017. Op weekdagen van 9 tot 13u uur en daarna op afspraak via reservation [​at​] deappel.nl.

Opening zaterdag 11 februari 2017, 15u

Muntadas – Activating Artifacts: About Academia

affiche, 2017

Muntadas – Activating Artifacts: About Academia in Baltimore

affiche, 2017

See also