tentoonstelling
2020
Sense of Place – Refresh Amsterdam

Sense of Place – Refresh Amsterdam

10.12.2020–25.07.2021
Amsterdam Museum

Sense of Place

de Appel is trotse partner van de eerste editie Refresh Amsterdam een tweejaarlijkse manifestatie over stadscultuur georganiseerd door het Amsterdam Museum samen met CBK Zuidoost, Compagnietheater, OSCAM, Rijksakademie van beeldende kunsten, SEXYLAND en The Black Archives.

Sense of Place, het thema van deze eerste editie, gaat over mensen en hoe zij zich verhouden tot een plaats. Zoals Imara Limon, curator Amsterdam Museum uitlegt “Sense of Place staat ook voor thuisvoelen of de ervaring ergens bij te horen, belonging.” De projecten voor de tentoonstelling gaan over Amsterdam, maar laten ook zien dat de ervaringen van mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities de stads- en landsgrenzen vaak overstijgen.

“De bijdrage van de Appel voor deze eerste manifestatie legt een focus op de waarde van textiel en de (sociale) rol dat textielpraktijken spelen in het vormen van gemeenschappen en de kunsten.” David Smeulders, Educatie Curator de Appel

The Shadows Assembly, Gordijnwand (2019)

De waarde en de sociale rol hebben we onderzocht met twee Educatie Initiatieven; The Shadows Assembly met kunstenaar Hana Miletić en een Kunstklassen project met ontwerper Elisa van Joolen in het Comenius Lyceum in Amsterdam Nieuw-West.

The Shadows Assembly is een collectief dat begin 2019 is opgericht toen drie textielateliers in Amsterdam Nieuw-West (Atelier West Bijzonder Amsterdams, Ru Paré Community, Buurthuis Het Anker) en de kunstenaar Hana Miletić samenkwamen in de Appel om een nieuwe textieltechniek te leren.

Voor Sense of Place presenteert The Shadows Assembly hun gordijnwerk en publicatie in de tentoonstelling.

meer over The Shadows Assembly hier.

Het Kunstklassen project met Elisa van Joolen is in samenwerking met onze partnerschool Comenius Lyceum en de leerlingen van groep 2: Ali Akcam, Fatima Zohra Aanzi, Hafsa Bajjati, Halime Saritas, Israe El Chari, Khaled Ismael, Mohammed Ben Amar, Safae Mellaillei, Sara Moukati, Zulal Aksu en Dina Boulydam.

De leerlingen hebben tijdens deze Kunstklassen de eenduidigheid rond mode onderzocht, doorbroken en vooral bewustwording gecreëerd over de achterliggende sociale en economische processen van kleding. Hun onderzoek presenteren ze in de tentoonstelling van Sense of Place in het Amsterdam Museum.

Klik hier voor meer informatie over Elisa van Joolen en PORTAL 006.

Kunstklassen met Elisa van Joolen in het Comenius Lyceum.
Foto's door Jimena Gabriella Gauna

Hana Miletić – textile book

collection (unintended)

See also