workshop
2015
Myriam Lefkowitz “Walk Hands Eyes…

Myriam Lefkowitz “Walk, Hands, Eyes (Amsterdam)”

24.05.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Myriam Lefkowitz, Walk, Hands, Eyes (a city). Credit: Pauline Hurel, layout: Simon Ripoll-Hurier

DEELNEMERS GEZOCHT voor workshop Myriam Lefkowitz “Walk, Hands, Eyes (Amsterdam)”

Taal: Engels
Reserveringen: Aanmelden uiterlijk 19 mei, middels een e-mail met CV en een korte beschrijving van iets in de stad dat onlangs je aandacht trok naar cp-intern [​at​] deappel.nl
Deelname is gratis, max. 10 personen

De Appel arts centre zoekt nieuwsgierige, geïnteresseerde én moedige mensen om deel te nemen aan de workshop Walk, Hands, Eyes (Amsterdam) door de kunstenaar Myriam Lefkowitz. De workshop vindt plaats in het gebouw van de Appel arts centre en de nabije omgeving, op zondag 24 mei. Het is onderdeel van het eindproject van het Curatorial Programme, dat te zien is in de Appel arts centre van 23 mei tot 28 juni.

De workshop komt voort uit het meerjarige project Walk, Hands, Eyes (a city). De kunstenaar creëert een zintuiglijke ervaring voor een ontvanger en gids, waarin gedurende een uur het lopen, zien en voelen met elkaar worden verweven. De ongebruikelijke wandeling speelt met onze beleving van de stedelijke omgeving. Tijdens deze bijzondere ervaring word je extra bewust gemaakt van de mix van tegelijk zintuiglijke, architectonische, historische en sociale werkelijkheid die een stad is, en de vorm daarvan die door onze waarneming wordt geproduceerd. Als in een droom brengt deze ervaring bestaande fragmenten uit de werkelijkheid opnieuw samen, tot een mogelijk nieuwe definitie van ‘ruimte’.

Wat is waarneming? Waaruit bestaat een handeling die gebaseerd is op de waarneming? In de workshop worden dit soort (grote) vragen gesteld door middel van het delen van ervaringen door de kunstenaar en de deelnemers. Een belangrijk element is het uitwisselen van manieren en middelen (gebaseerd op zien en voelen) die tijdens de wandeling worden ingezet, met als doel het vergroten van de reikwjjdte van ons zintuiglijke arsenaal, en om deze vervolgens over te brengen op een mede-deelnemer en op de stad Amsterdam.

Myriam Lefkowitz (FR, 1980) is een in Parijs gevestigde performance kunstenaar. Sinds 2010 richt zij haar onderzoek op vraagstukken over aandacht en perceptie, die ze ontwikkelt met verschillende drie dimensionale omgevingen met betrekking op een toeschouwer en een performer. Haar werk was te zien op Le Mouvement (Biel), Family Business (Palais de Tokyo), de 54ste Biënnale van Venetië (Litouwse en Cyprische Paviljoen) en Kunsteverein (NY). Regelmatig geeft ze lezingen en workshops bij onder andere het Centre Pompidou (Parijs), Open School East (Londen) en het Royal Institute of Art (Stockholm). In 2011 nam zij deel aan de Master Experimentation in Art and Politics (SPEAP, Science Po Paris) opgericht door Bruno Latour, waar ze in 2013 onderdeel werd van het onderwijs comité. Sinds 2013 werkt zij samen met kunstenaar Simon Ripoll Hurier aan de relatie tussen zien en zeggen aan de hand van een beschrijving van Amerikaans musicals uit de jaren 30. Op dit moment betrekt ze een van de kunstenaars residenties in Les Laboratoires d'Aubervilliers.

Het Curatorial Programme is een programma van 10 maanden voor jonge, internationale curatoren, georganiseerd door de Appel arts centre sinds 1994. Dit jaar bestaat het eindproject van het Curatorial Programme uit twee tentoonstellingen: Spell to Spelling ** Spelling to Spell en Your Time Is Not My Time, beide te zien bij de Appel arts centre van 23 mei tot 28 juni.