tentoonstelling
2015
Curatorial Programme Eindproject

Curatorial Programme Eindproject

23.05–28.06.2015
Opening: Vrijdag 22 mei van 18:00 - 21:00 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Met trots presenteert de Appel arts centre het eindproject van de deelnemers van het Curatorial Programme 2014-2015, dat de vorm aanneemt van twee tentoonstellingen: Spell to Spelling ** Spelling to Spell en Your Time Is Not My Time.

Spell to Spelling ** Spelling to Spell gaat in op de linguïstische en associatieve verbanden tussen de begrippen ‘spell’ (een spreuk, bezwering) en ‘spelling’ (het spellen). De tentoonstelling onderzoekt de verschillende facetten en rituelen rondom het vrijwillige dan wel opgelegde verdwijnen van het geheugen van de auteur/kunstenaar, de bezoekers of de kunstwerken zelf. De verschillende achtergronden van objecten worden verkend, door het openbaren van bronnen, referenties, verhalen en geschiedenissen. De deelnemende kunstenaars, vertolkers, archeologen, wetenschappers, historici, pelgrims, slagers en kruiswoordpuzzelaars zijn: David Bernstein (US), Francisco Camacho (CO), Alberto De Michele (IT), Christian Fogarolli (IT), Ola Lanko (UA), Martin La Roche (CL), Myriam Lefkowitz (FR), Charles Matton (FR), Robertas Narkus (LT), Ossip (NL).

Your Time Is Not My Time onderzoekt de vervaagde grenzen tussen kijker, auteur en gebruiker binnen het huidige en alomtegenwoordige fear of missing out en de hyper-circulatie van beelden. De tentoonstelling biedt juist een vertraagd tempo en stelt een meer diepgaande beleving voor van het veranderende lexicon van de publieke ruimte, de door data gedreven economie en vormen van ‘gebruikerschap’. De deelnemende kunstenaars zijn: Lav Diaz (PH), Benjamin Forster (AU), Andrés Galeano (ES), Riley Harmon (US), Metahaven (NL), Alexandra Navratil (CH), Sam Smith (AU), Wu Tsang (US), Bruno Zhu (PT) Tilman Hornig (DE).

Curatoren
Het project is samengesteld door de deelnemers van het Curatorial Programme 2014-2015 van de Appel arts centre: Barbara Cueto, Bas Hendrikx, Chiara Ianeselli, Inga Lace en Lian Ladia.

Met dank aan Ammodo, VSBfonds, Fonds 21

Elk jaar is de Appel arts centre het tijdelijke thuis voor zes jonge tentoonstellingsmakers, uit alle hoeken van de wereld, die hier gedurende tien maanden hun professionele vaardigheden aanscherpen met een reeks van workshops, reizen, opdrachten en ontmoetingen met kunstenaars en kunstprofessionals. Zij ronden hun studieperiode bij de Appel arts centre af met een tentoonstelling, festival of project.

Meer informatie Curatorial programme