screening
2015
Popular Unrest van Melanie Gilligan

Popular Unrest van Melanie Gilligan

29.03.2015
Lloyd Hotel & Cultural Embassy, Amsterdam

Op zondag 29 maart toont de Appel arts centre de film Popular Unrest uit 2010 van Melanie Gilligan. De film wordt getoond in relatie tot de tentoonstelling The Common Sense die te zien is in de Appel arts centre tot en met 10 mei. Met introductie van Melanie Gilligan.

Locatie: Lloyd Hotel, Amsterdam

Toegang 5,-

Reserveren via reservation [​at​] deappel.nl

Popular Unrest is een drama serie die zich afspeelt in een toekomst die erg op het heden lijkt. In deze toekomst zijn echter alle uitwisselingen en sociale contacten gemonitord door een systeem genaamd ‘the Spirit’. Er is een epidemie uitgebroken aan onverklaarbare moorden over de hele wereld. De slachtoffers zijn vaak in het openbaar vermoord maar ooggetuigen zien nooit een dader. Net zo mysterieus als de groeiende groepen mensen die ineens samen komen zonder elkaar te kennen of familie van elkaar te zijn. Ze voelen een onverklaarbare, diepe en aanhoudende drang om in contact met elkaar te komen.

De film verkent een wereld waarin het individu slechts nog bestaat uit een fysiek biologisch lichaam, onderworpen aan de eisen van het kapitaal. Hotels bieden personeel dat je bed opwarmt, mensen krijgen boetes voor het niet voorkomen van voor de hand liggende kwalen, afslankmiddelen vreten de eter van binnenuit slank en werklozen betalen de staat terug in fysieke energie. Als dit betekent dat het leven compleet gedomineerd wordt door uitwisseling van waarde bieden de gevormde groepen dan een uitweg?

Popular unrest werd gefilmd in Londen met een cast van twaalf vaste acteurs, de film doet denken aan David Cronenberg’s ‘body horror’ en Amerikaanse televisie drama’s zoals CSI, Dexter en Bones. De structuur van de film, die uit verschillende afleveringen bestaat, is geïnspireerd door zulke televisieseries en het vermogen van televisie om een verhaal in verschillende stadia te kunnen vertellen.

http://popularunrest.org