tentoonstelling
2015
Melanie Gilligan – The Common Sense

Melanie Gilligan – The Common Sense

24.01–10.05.2015
Opening: 23 januari van 18 - 21 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Wat gebeurt er als je fysiek kan ervaren wat een ander aanraakt? Dat onderzoekt Melanie Gilligan in The Common Sense, een experimenteel drama dat is gesitueerd in de toekomst, wanneer door een nieuwe technologie andermans ervaringen en sensaties zijn te voelen. De film bestaat uit drie delen die gedurende 2014/15 worden getoond in Casco in Utrecht, de Appel arts centre in Amsterdam en De Hallen in Haarlem.

Tegelijkertijd is ook de tentoonstelling Qualities of Violence van Michael Dean te zien

Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem presenteren gezamenlijk The Common Sense, een nieuw filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan. De productie van de film wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen twee presentatie-instellingen en een museum.

zie voor volledige programma www.thecommonsense.org

Melanie Gilligan
Onafhankelijk van elkaar delen Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem een interesse in het werk van Melanie Gilligan, een kunstenaar wier werk internationaal getoond en geprezen is, maar in Nederland nog relatief onbekend is. Gilligans werk gaat in op wat wellicht de cruciale vraag van onze tijd is, namelijk hoe om te gaan met de intrinsieke fouten van het ultiem doorgevoerde kapitalisme.

Nieuw werk
The Common Sense, een sciencefiction-­miniserie, is gebaseerd op het toekomstige grootschalige gebruik van een nieuwe technologische applicatie 'The Patch'. Dit is een ‘empathy device’, een soort prothese die het mogelijk maakt om de gevoelens en fysieke sensaties van een ander persoon direct te ervaren. Wanneer deze technologie het begeeft veroorzaakt dit massale desoriëntatie. Mensen trekken zich terug en zonderen zich af in hun huizen, aangezien ze niet langer weten hoe ze op een ‘natuurlijke’ manier, zonder technologische hulpmiddelen met elkaar moeten communiceren. Als het systeem weer online gaat, en The Patch weer functioneert, splitst de verhaallijn zich op en zien we twee mogelijke uitwerkingen van het plot. In het ene scenario ‘normaliseert’ de samenleving en wordt The Patch een onderdeel van het dagelijkse leven. In de tweede versie breekt een revolutie uit en verzetten burgers zich tegen hun afhankelijkheid van digitale technologieën. In de film komen beide verhaallijnen uiteindelijk samen in een gezamenlijke epiloog. Gilligan plaatst op deze manier vraagtekens bij het feit dat wij vandaag nu al beperkt zijn door technologische afhankelijkheid (van mobiele telefoons, iPads, et cetera) die bepalend is voor onze bestaanswijze, ze ondervraagt de manieren waarop wij onze intermenselijke relaties, vormgeven binnen een kapitalistisch bestel en fantaseert over een mogelijk alternatieve sociale orde.

The Common Sense wordt opeenvolgend tentoongesteld in de drie instellingen in de vorm van een mini dramaserie. In Casco worden de eerste afleveringen getoond met achtergrond materiaal. De Hallen Haarlem focust op de verhaallijn waarin sociale onrust centraal staat en bij de Appel arts centre keert de samenleving terug naar structuur en orde. De periodes van de tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk, waarbij op één dag (24 januari 2015), alle exposities tegelijkertijd open zijn.

Korting bij bezoek De Hallen Haarlem en de Appel arts centre
Wilt u beide tentoonstellingen van het Sci-fi film project van Melanie Gilligan in de Hallen Haarlem en de Appel arts centre bezoeken? Met een toegangskaartje van een van de instellingen krijgt u 50% korting bij de ander. Deze aanbieding geldt niet in combinatie met andere kortingsacties.

Tijdslijn The Common Sense

14 november 2014 – 25 januari 2015
The Common Sense, fase 1
Casco - Office of Art, Design and Theory, Utrecht

13 december 2014 – 1 maart 2015
The Common Sense, fase 2A
De Hallen Haarlem
Tevens te zien: internationale groepstentoonstelling Up, Close and Personal

24 januari – 10 mei 2015
The Common Sense, fase 2B
de Appel arts centre
Tevens te zien: tentoonstelling van Michael Dean

Op 24 januari organiseren de drie instellingen een speciale bustour en worden er in de instellingen programma’s rond dit werk georganiseerd.

The Common Sense van Gilligan is een coproductie van Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem.

The Common Sense is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Dommering Fonds, Mondriaan Fonds en Fonds 21.

Courtesy Galerie Max Mayer, Düsseldorf

Powered by BeamSystems

Tijdens de hele tentoonstelling is er gratis toegang voor minder valide aangezien er in de ruimtes veel opstakels zijn.