tentoonstelling
2010
Emily Wardill “windows broken break…

Emily Wardill “windows broken, break, broke together”

18.09–28.11.2010
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59

Opening vrijdag 17 september, vanaf 18.00 u.

De Appel presenteert de eerste omvangrijke overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenaar Emily Wardill, een presentatie die vertrekt vanuit een dialoog met de Britse kunstenaar/curator Ian White. Wardills films worden omschreven als ‘briljante cinematografische labyrinten, visueel indrukwekkend, speels maar indringend.’ Voor elke film maakt Wardill gebruik van een ander stijlregister en ze benadrukt hiermee dat vorm (en niet alleen inhoud) een onbetwiste drager van betekenis is.

De films laten zien hoe beelden kunnen functioneren, en tonen daarbij steeds weer het enigmatische karakter van het beeld. Wardill laat zich onder meer inspireren door tal van historische en tekstuele bronnen, zoals de geschriften van de negentiende-eeuwse criticus John Ruskin en de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche, maar ook door de geschiedenis van het underground theater en bepaalde psychoanalytische casestudies. Wardill stelt fundamentele vragen over perceptie en representatie, de relatie tussen politiek en taalgebruik/linguïstiek en de mysteries en mechanismen van de (talige) menselijke communicatie. Geluid en muziek zijn een integraal onderdeel van dit onderzoek en de soundtracks van haar films zijn net zo ingenieus en complex als het visuele gedeelte.


Gedurende de tentoonstelling vinden drie publieke gesprekken plaats tussen Wardill en White over centrale thema’s in de tentoonstelling – aan het begin, in het midden en op het einde. In deze ‘triptiek’ wordt gepraat over de thema’s van de tentoonstelling, formeel en inhoudelijk, waarbij drie verschillende ‘routes’ door de tentoonstelling heen worden voorgesteld. Deze structuur vormt tevens de ruggengraat van de publicatie “We are behind” die naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt en wordt uitgegeven door de Appel arts centre en uitgeverij Book Works in Londen.

De tentoonstelling bevat zes 16 mm films en een video projectie:


“Born Winged Animals and Honey Gatherers of the Soul”, 2006, 16mm, 9’
“Basking in what feels like 'An Ocean of Grace' I soon realise that I am not looking at it, but rather, I AM it, recognising myself”, 2006, 16mm, 8’
“Ben”, 2006, 16mm, 10’
“Sick Serena and Dregs and Wreck and Wreck”, 2007, 16mm, 12’
“SEA OAK”, 2008, 16mm Installatie, 51’
“The Diamond (Descartes Daughter)”, 2008, 16mm, 10’
“Game Keepers without Game”, 2009, video projectie met 5.1 geluid, 72’

Events in het kader van de tentoonstelling:

zon. 19 sept.
16 u. Public lecture 'The Object' door Emily Wardill en Ian White en boekpresentatie “We are behind”

zon. 24 okt.
15 u. Gratis rondleiding
16 u. Public lecture 'The Window' door Emily Wardill en Ian White

zon. 21 nov.
15 u. Zondagsschool: een werk uit de tentoonstelling wordt aan 'close reading' onderworpen door Jacob Korczynski (Curatorial Programme 2010/2011)
16 u. Public lecture 'The Theatre' door Emily Wardill en Ian White

zon. 28 nov.
15 u. Gratis rondleiding

Reserveringen via reservation [​at​] deappel.nl.

de Appel raadt aan:

Nathaniel Mellors "Ourhouse" in de Hallen (Haarlem)
18 september-5 december
Opening vrijdag 17 september, vanaf 18.00 u

De Hallen Haarlem presenteert een nieuwe, omvangrijke installatie van Nathaniel Mellors getiteld "Ourhouse". Deze Britse kunstenaar heeft de afgelopen jaren een experimentele praktijk ontwikkeld, waarin video, sculptuur, performance en critical writing samenkomen.

Speciale actie! met uw toegangskaartje van de Appel kunt u 50 % korting krijgen op de reguliere toegangsprijs bij de tentoonstelling van Mellors in de Hallen en vice versa.

Emily Wardill review in NRC

archive, 2010