workshop
2024
Morning Circle: Workshop

Morning Circle: Workshop

29.06.2024
11:00–15:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

'Ouroboros' (2017)

Als onderdeel van Basma al-Sharif's solotentoonstelling The Place Where I was Condemned to Live in de Appel zal de kunstenaar het onderzoek van haar nieuwe werk Morning Circle delen door middel van een symposium en een workshop die kritisch ingaat op de manieren waarop de westerse culturele hegemonie immigranten niet ziet als integraal onderdeel van hun bevolking door een van de meest kwetsbare ruimtes te nemen te onderzoeken: de kleuterschool, als een ruimte van potentiële hervorming.

Door middel van lezingen, persoonlijke getuigenissen en groepsdiscussies is de workshop gericht op het definiëren van het onwaarneembare verlies dat gepaard gaat met verplaatsing en immigratie. Op basis van al-Sharifs onderzoek Morning Circle zal de kunstenaar materiaal delen over verlatingsangst, het concept van transculturatie en integratie. De workshop zal uitmonden in een collectieve schrijfoefening waarin we een manifest-achtig document opstellen dat onze ("migranten"-)aanwezigheid herbevestigt en definieert hoe we ons een andere toekomst voor de komende generaties kunnen voorstellen.

De voertaal van de workshop is Engels, en de samenkomst duurt van 11.00 tot 15.00 uur met pauzes. Voor een lichte veganistische lunch en snacks wordt gezorgd. Kinderen zijn ook welkom. Er zijn snacks en een screening van een uur, samengesteld door de kunstenaar en geschikt voor alle leeftijden.

Open oproep voor deelnemers die geĂŻnteresseerd zijn in concepten van transculturatie en integratie voor migrantenkinderen
GeĂŻnteresseerde deelnemers worden uitgenodigd om een e-mail te schrijven met als titel 'Morning Circle Workshop' naar (Maria Nolla) maria@deappel.nl. Graag een paar regels opnemen in de mail over het volgende:

- Achtergrond: Ben je een immigrant/migrant/vluchteling/1e, 2e of 3e generatie? En eventuele aanvullende achtergrond die je hierover wilt delen.
- Hoe lang woon je al in Nederland (of waar je ook woont).
- Een zin waarom dit onderwerp je interesseert.

Extra opmerking
Hoewel de voorkeur zal worden gegeven aan deelnemers met een migrantenachtergrond en/of die ouders zijn van kinderen in het openbare schoolsysteem, zijn geĂŻnteresseerden die niet aan deze beschrijving voldoen ook welkom.