presentatie
2024
Morning Circle: Symposium

Morning Circle: Symposium

28.06.2024
16:00–18:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Beeld: Der Struwwelpeter, Heinrich Hoffman (1845)

Als onderdeel van Basma al-Sharif's solotentoonstelling The Place Where I was Condemned to Live in de Appel, presenteert de kunstenaar onderzoek voor haar nieuwe werk Morning Circle in een symposium en workshop waarin kritisch wordt gekeken naar de manieren waarop de westerse culturele hegemonie immigranten niet ziet als integraal onderdeel van hun bevolking, door een van de meest kwetsbare ruimtes, de kleuterschool, te onderzoeken als een ruimte van potentiële hervorming.

Tijdens het symposium zal Basma al-Sharif haar eerdere werk presenteren, evenals haar onderzoek naar het nieuwe werk Morning Circle en hoe ze van plan is dit te ontwikkelen als film en langetermijnproject. Nadine Blankvoort zal haar onderzoek presenteren over integratiebeleid in Nederland en hoe de alledaagse praktijk van migrantenfamilies wordt gerepresenteerd, geproblematiseerd en gecontroleerd binnen kennisproductiepraktijken in dit land. Daarna gaan ze met elkaar en het publiek in discussie.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 28 juni tussen 16:00 en 18:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit symposium. Je kunt een kaartje kopen door op onderstaande knop te klikken.

Basma al-Sharif

De Palestijnse kunstenaar/filmmaker Basma al-Sharif onderzoekt cyclische politieke geschiedenissen en conflicten. In films en installaties die terug en vooruit bewegen in de geschiedenis, tussen plaats en niet-plaats, confronteert ze de erfenis van het kolonialisme met satirische, meeslepende en lyrische werken.

Ze behaalde een MFA aan de Universiteit van Illinois in Chicago in 2007, was een resident van de Fondazione Antonio Ratti in 2009, het Pavillon Neuflize OBC in het Palais de Tokyo in 2014-15. Ze ontving een juryprijs op de Sharjah Biënnale in 2009, een Visual Arts van de Fundación Botín in 2010, Mophradat's Consortium Commissions in 2018, ze was fellow van het Berlin Artistic Research Grant Programme voor 2022-2023 en werd genomineerd voor de Prix Aware voor 2024.

Belangrijke tentoonstellingen van Al-Sharif zijn onder andere: de Ruttenberg Contemporary Photography Series voor het Museum of the Art Institute of Chicago, Modern Mondays in het MOMA, CCA Glasgow, de Whitney Biënnale, Here and Elsewhere in het New Museum, Berlin Documentary Forum en Manifesta 8. Haar films zijn vertoond op de internationale filmfestivals van onder andere Locarno, Berlijn, Mar del Plata, Milaan, Londen, Toronto, New York, Montreal en Yamagata. Basma woont en werkt in Berlijn en wordt vertegenwoordigd door Galerie Imane Farés in Parijs.

Nadine Blankvoort

Nadine Blankvoort is kritisch onderzoeker op het gebied van migratie en integratie. Ze is promovendus aan de Universiteit Maastricht en werkzaam aan de Hogeschool van Amsterdam in het lectoraat Participatie en Omgeving. Binnen haar onderzoek gebruikt Nadine Critical Discourse Analysis methodologieën om dominante en marginale discoursen over integratie bloot te leggen in documentatie zoals pamfletten, studieboeken, toetsen en websites, maar ook in beleidsdocumenten. Daarnaast heeft ze etnografische methoden toegepast om nieuwe technische praktijken in integratie-besturen te onderzoeken. Welke boodschappen krijgen migranten over wat ze moeten doen om te integreren? Hoe moeten ze leven om te laten zien dat ze 'geïntegreerd' zijn? En welke impact heeft dit op hun leven in Nederland? 

Nadine is medevoorzitter van de Civic Foundation; een stichting die discussie probeert te stimuleren over een fundamenteel ander perspectief op inburgering en integratie in Nederland. Als onderzoeker houdt Nadine zich breed bezig met onderwerpen op het gebied van kritische reflexiviteit en houdt ze zich bezig met dekoloniale en feministische theoretische perspectieven. Ze wordt gemotiveerd door de combinatie van wetenschap en kunst, als een manier om dominante verhalen in de samenleving uit te dagen.